Danas otvorenje trećeg slanog jezera u Tuzli

01.09.2012. 08:51 / Izvor: eKapija.ba
Danas otvorenje trećeg slanog jezera u Tuzli

Danas će se u Tuzli biti upriličeno otvaranej još jednog slanog kupališta u kompleksu Panonike. Načelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da su u 2003. godine uspjeli otvoriti prvo slano jezero u Europi, Arheološki park otvorili su 2006. godine, drugo slano jezero 2008. godine, slane slapove i dječiji vrtić u upotrebu su pustili 2009. godine.

"Treće slano jezero simbol je kontinuiteta razvoja Tuzle", kazao je Imamović. Navodi da svake godine slana jezera posjećuje sve više ljudi.

"Nikada prije Tuzlu nije posjećivalo toliko turista iz zemlje i inostranstva. Ove godine, tuzlanske plaže posjetilo je oko 400.000 gostiju. U odnosu na prošlu godinu, broj posjetilaca je povećan za 25%. Broj gostiju iz inostranstva i iz udaljenih dijelova BiH povećan je za 30%. Od otvaranja prvog slanog jezera do danas Panoniku je posjetilo oko 2,5 miliona ljudi. Novim kupalištem povećat ćemo kapacitet Panonike za 25%. Unapređivanjem usluga i sadržaja unutar Panonike i u gradu, iduće godine ćemo privući još više ljudi", kazao je Imamović.

Istaknuo je da je vrijeme pokazalo da su tuzlanske slane lagune njihova najveća komparativna prednost i najveća razvojna šansa Tuzle.

Vrijeme je pokazalo i to da su ovim objektom ostvareni i naši drugi ciljevi, kaže Imamović, dodajući da je ovim riješen veliki ekološki problem i nekad najgore mjesto u Tuzli, postalo je najbolje, najčistije, najzdravije i najprivlačnije mjesto u BiH.

Ovaj dragocjeni resurs javno je dobro, u vlasništvu svih građana i njime upravlja javno komunalno preduzeće koje posluje uspješno. Sačuvat ćemo imovinu svih građana i svake godine uvećavati njenu atraktivnost, ljepotu, udobnost i vrijednost, naveo je u priopćenju u povodu otvorenja jezera načelnik Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti