Gračanica: Održana prva Panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica

13.03.2012. 12:53 / Izvor: eKapija.ba
Gračanica: Održana prva Panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica

U cilju doprinosa jačanju uloge civilnog društva u promociji demokratskih reformi u BiH u segmentu evropskih integracija, Udruženje VESTA iz Tuzle provodi projekat "Panel diskusije o evropskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica".

U općini Gračanica protekle je sedmice održana prva prezentacija i panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica s ciljem da doprinese boljem upoznavanju i razumijevanju EU, njenih politika i programa ruralnog razvoja, kao i koristi koje od istih imaju zemlje kandidati i potencijalni kandidati i zemlje članice Europske unije. Cilj je bio osigurati i predstaviti informacije o mogućnostima pripreme za LEADER program, te uspostaviti mehanizme za kontinuiranu razmjenu informacija i dijalog o mogućnostima primjene takvog pristupa u BiH.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici relevantnih općinskih službi, mjesnih zajednica, poljoprivrednih zadruga, poduzetnici, proizvođači, prerađivači, nevladine organizacije. Učesnici su upoznati sa prednostima približavanja BiH Europskoj uniji, posebno kada je riječ o razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica, te ulaganjima u projekte ruralnog razvoja. Također su imali priliku iznijeti vlastito stajalište o prednostima prilagođavanja EU standardima u razvoju poljoprivrede i diskutovati o mogućnostima unaprjeđenja poljoprivrednog i ruralnog razvoja u Općini Gračanica.

Ova panel diskusija jedna je od deset planiranih u okviru projekta "Get to know EU" („Upoznajmo EU“). Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 33,600 eura iz sredstava Instrumenta za pretpristuonu pomoć (IPA 2010). Projektom je planirano uključivanje najmanje 500 predstavnika zainteresiranih za ruralni razvoj u sjeveroistočnoj BiH, u dijalog o procesu EU integracija, kroz promociju EU LEADER pristupa za razvoj ruralnih zajednica.

LEADER pristup u ruralnom razvoju je metoda mobiliziranja i prijenosa ruralnog razvoja u njegove lokalne zajednice. U zemljama članicama EU, ostvario je vrijedne rezultate, a u mnogim ruralnim zajednicama u novim zemljama članicama i zemljama kandidatima mogao bi odigrati važnu ulogu pomažući im da se prilagode promjenama.

Više od polovice stanovništva EU živi u ruralnim područjima koja pokrivaju 90% teritorija Unije. U okviru politike ruralnog razvoja, EU LEADER predstavlja inovativni pristup koji potiče ruralna područja da otkriju nove načine kako da postanu ili ostanu konkurentna, te kako da, na najbolji način iskoriste svoje prednosti i uspješno prebrode sve zapreke sa kojima se susreću.I naša država na putu ulaska u Europsku uniju, već sada može svoje tendencije ruralnog razvoja prilagoditi europskim normativima, te u skladu sa europskim standardima stremiti daljnjem unaprjeđenju ukupne kvalitete življenja i rada u ruralnim područjima.

Nakon uspješno održane panel diskusije u općini Gračanica, projektom su predviđene iste, i to u općinama Tuzla, Živinice, Lukavac, Gradačac, Brčko, Bijeljina, Zvornik, Modriča i Derventa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti