Nove pogodnosti za poduzetnike: Kreditna sredstava do 40 000 KM

09.01.2012. 10:24 / Izvor: eKapija.ba
Nove pogodnosti za poduzetnike: Kreditna sredstava do 40 000 KM

Ove godine poduzetnici iz općine Tuzla moći će dobiti investiciona kreditna sredstva sa subvencioniranom kamatnom stopom u iznosu od 5.000 KM do 40.000 KM. Za kredite će se aplicirati putem Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA-e iz Tuzle.

Općina Tuzla je već raspisala javni konkurs za dodjelu ovih sredstva. Radi se o kreditima sa rokom otplate do 60 mjeseci sa kamatnom stopom od 4,5%.

Jasenko Omerćehajić, administrator Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA, kaže da su od financiranja jedino izuzete trgovine i ugostiteljski objekti. "Iako proizvodne djelatnosti imaju prednost mogu aplicirati i uslužne djelatnosti. Naravno, pri vrednovanju veći broj poena svakako će nositi projekat sa većim brojem novozaposlenih odnosno većim brojem zadržanih radnih mjesta, te projekat sa većim udjelom vlastitog učešća u ukupnoj investiciji i dr.", kaže Omerćehajić.

Inače, kroz ovaj Fond dostupna su sredstva za u iznosu od 380.000 KM. To su sredstva koja su u Garantni fond izdvajana od 2008. do 2010., a koji funkcionira po principu revolvinga. Ove godine je izvršen povrat od strane onih koji su u proteklom razdoblju povukli sredstva i na osnovu toga je raspisan ovaj konkurs, kaže naš sugovornik.

Što se tiče dosadašnjih iskustava u financiranju kompanija na ovaj način saznajemo da su ona odlična. Svi koji su do sada sredstva iz ovog fonda dobili uredno ih i vraćaju. Bitnim ističe i to da iako je bilo firmi koje su imale poteškoća sa vraćanjem nitko nije otišao u B kategoriju."U neke tri godine podijelili smo sredstva u iznosu od 2,5 milijuna KM. Ne radi se o velikom broju, ali ono što nam je bitno je da kompanije prolaze metodu dvostruke provjere, od strane banke i NERDA-a, a u ovom slučaju i trostruke, jer u procesu odlučivanja sudjeluje i Općina Tuzla", kaže Omerćehajić. On se nada da će sa ovom praksom nastaviti i u narednom razdoblju kako se ta sredstva budu vraćala u fond.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti