Uspješna turistička priča se nastavlja: U Tuzli niče treće slano jezero

08.03.2012. 12:59 / Izvor: eKapija.ba
Uspješna turistička priča se nastavlja: U Tuzli niče treće slano jezero

Izgradnja trećeg slanog jezera u sklopu kompleksa Pannonica u Tuzli trebala bi početi sredinom aprila, a ovaj projekat bit će uloženo oko dva miliona maraka.

Kemal Kurević, šef Službe za komunalne poslove u općini Tuzla, potvrdio je da će sredstva za projekat biti obezbijeđena putem kreditnog ugovora sa Razvojnom bankom Federacije BiH, te da će općina Tuzla insistirati na poštivanju ugovorenog roka izgradnje, kako bi treće jezero bilo pušteno u rad tokom ljetne sezone 2012.

"Naše su ambicije da radovi budu završeni u roku od tri mjeseca, no dinamika radova će više zavisiti od vremenskih prilika nego od izvođača radova. Treće jezero koje je zamišljen kao bazen eliptične forme će, s obzirom na prostorne mogućnosti, biti nešto manji, a predviđena je izgradnja dodatnih sadržaja koji će upotpuniti ambijent kompleksa", istakao je Kurević.

Izgradnja trećeg jezera u sklopu Panonskog jezera, prema njegovim riječima, predstavlja nastavak uspješne turističke priče koja svake godine dobiva potvrdu u velikom broju posjetilaca. Ta priča krenula kada je lokalna zajednica odlučila da Tuzlu koja je važila za energetsko-rudarski centar zemlje pretvori u značajnu turističku destinaciju.

Ideja da se so kao prirodni resurs iskoristi za izgradnju vodene akumulacije sa ljekovitim svojstvima vode realizirana je 2003. godine izgradnjom prvog velikog slanog jezera. Tako je na prostoru uže gradske jezgre nikao atraktivan kompleks Panonskih jezera, koji je zahvaljujući popularnim cijenama postao dostupan svima.

Otvoreno gradsko kupalište početkom ljetnje sezone 2008. godine postao je bogatiji za još jedno slano jezero. Nakon toga napravljeni su i Slani slapovi koji sa pet kaskada i dva bazena za kupanje služe kako inhalacioni centar za stimulaciju i liječenje bolesti disajnih organa.

Panonska jezera prema procjenama u jeku sezone broji i do 12 hiljada kupača dnevno. Ovo je bio dovoljan općinskoj administraciji "grada na zrnu soli" da krene u proširivanje kompleksa, kako bi boravak posjetilaca iz cijelog regiona učinili što ugodnijim.

Kompanije koje planiraju konkurirati za ovaj posao mogu do 23. marta da dostave svoje ponude. Izgradnja trećeg slanog jezera bit će podijeljena na lotove. Prvi lot odnosi se na zemljane radove i gabionsku konstrukciju, koji će prema procjenama koštati 850.000 KM.

Za školjku jezera i popločavanje površine planirano je 450.000 KM, a za urbani mobilijar 100.000 KM. Zadnja faza radova podrazumijeva ugradnju hidroizolacije, mašinske i elektro radove sa objektima kolektorske stanice, čija je vrijednost pola miliona KM.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti