Bosanski Petrovac očekuje investiciju od 50 miliona eura: Prvi vjetropark možda već sljedeće godine

24.01.2012. 08:21 / Izvor: Nezavisne novine
Bosanski Petrovac očekuje investiciju od 50 miliona eura: Prvi vjetropark možda već sljedeće godine

Energija vjetra na području općine Bosanski Petrovac, čije istraživanje je u toku, prema procjenama mogla bi imati snagu od preko 200 megavata (MW) električne energije.

Kako saznaju Nezavisne, prema dosadašnjim pismima namjere, u vezi s ovim projektom, vrijednost investicije u vjetroparkove u Bosanskom Petrovcu bi premašila 50 miliona eura, a u opštini kažu da bi izgradnja parka vjetroelektrana mogla početi sljedeće godine, ukoliko ne bude problema u procedurama dobijanja dozvola.

Naime, kanadska kompanija "Greta Energie", koja je smještena i u BiH, prve tehničke i druge pripremne radnje počela je još 2008. godine, dok je 2009. godine započeto s mjerenjima.

U međuvremenu, u posljednjih godinu dana, u ovom poslu prisutna je i njemačka kompanija "Kraft", s kojom je i potpisan sporazum o namjeri instaliranja vjetro-parka od 150 MW na području općine Bosanski Petrovac.

Takođe, prema dosadašnjim istraživanjima, određena je i najpogodnija lokacija, koja se nalazi na širem području Medenog polja, koje je smješteno u zapadnom dijelu općine Bosanski Petrovac, prema Bihaću.

U općini Bosanski Petrovac kazali su da je Vlada Unsko-sanskog kantona već pripremila proceduru za raspisivanja javnog tendera za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju vjetroenergije na području ove opštine.

Oni su naveli da je jedan od interesa BiH da zadovolji procenat proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, te da u ovakvom projektu svi imaju i interes i korist.

"Radi se o vrlo visokim investicijama, jer je postavljanje jednog stuba vjetrenjače od tri megavata vrijedno oko milion eura", rekli su u općini i dodali da bi Bosanski Petrovac imao procenat od prodate električne energije.

Prema njihovim riječima, za takav poduhvat neki državni propisi, poput limita u transportu, su smetnja, ali se nadaju da će se država u narednom periodu ozbiljnije baviti ovim problemom.

"Dosadašnja pisma namjere pokazuju da bi vrijednost investicije u vjetroparkove u Bosanskom Petrovcu premašila 50 miliona eura, ali nažalost taj proces dugo traje", rekli su u općinskoj službi i dodali da bi gradnja vjetroparkova, ukoliko sve bude prošlo bez većih problema, mogla da počeli početkom sljedeće godine.

Stručnjaci smatraju da se osnovne prednosti vjetroelektrana ogledaju u tome što ne troše gorivo, jer je energija vjetra, uslovno rečeno, "besplatna".

Zdravko Milovanović, profesor na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, rekao je da vjetroelektrane imaju pozitivne i negativne karakteristike.

"Negativne su te da kada postavite stub on narušava pejzaž, ima negativan uticaj na ptice i njihovo kretanje, te eroziju tla", rekao je Milovanović i dodao da je pozitivna stvar ta što ne zagađuju okolinu.

Takođe, stručnjaci navode da farma vjetroelektrana može imati umjeren pozitivan uticaj na smanjenje snage vjetra u područjima koja su inače izložena suviše jakim vjetrovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti