Bosanski Petrovac planira održavanje postojeće poljoprivredne proizvodnje

03.04.2012. 14:45 / Izvor: eKapija.ba
Bosanski Petrovac planira održavanje postojeće poljoprivredne proizvodnje

Poljoprivreda kao grana privređivanja i u 2011. godini bila je značajan faktor za egzistenciju stanovništva ruralnih područja u Bosanskom Petrovcu, kroz ostvarenu proizvodnju stočarskih i ratarsko-povrtlarskih proizvoda te proizvodnju voća, navode iz ove Općine.

U 2011. godini na području općine Bosanski Petrovac proizvedeno je 2.566.000 litara mlijeka od čega je 1.625.000 litara otkupljeno. Poljoprivredni proizvođači su u prošloj godini uzgojili i 200 grla tovne junadi, 359 grla steonih junica, 3000 komada jagnjadi, 740.000 komada tovljenih pilića i 765.000 komada konzumnih jaja i proizveli 970 tona merkantilnog žita, 2500 tona povrtnih kultura i 12.500 tona kabaste stočne hrane, sijena i silaže. Nepovoljne vremenske prilike i mraz koji su vladili u vrijeme cvatnje voćarskih kultura doprinijele su izostanku uroda voćarskih kultura.

U skladu sa Zakonom o poljoprivredi završen je Projekat upisa poljoprivrednika u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata sa ukupno 368 fizičkih i pravnih lica. U toku godine nastavljena je edukacija poljoprivrednih proizvođača kroz organizovanje stručnih predavanja u cilju saznavanja novih proizvodno-tehnoloških procesa u određenim proizvodnjama poljoprivrednih proizvoda kao što su: Novi hibridi kukuruza, pravljenje silaže i sjenaže za ishranu životinja, Pravilna muža mliječnih krava, Intenziviranje sjetve raži i stočnog graška, Uticaj klimatskih promjena na proizvodnju hrane, Proizvodnja ljekovitog bilja i Registracija poljoprivrednih proizvođača po zakonu o obrtu.

U toku prošle godine aplicirano je za novčana sredstva za podrške u poljoprivrednoj proizvodnji prema Vladi FBiH sa 113 zahtjeva, prema Vladi USK-a sa 184 zahtjeva i prema općini Bosanski Petrovac sa 175 zahtjeva. U saradnji sa ministarstvom poljoprivrede USK i Institutom za ekonomiku i razvoj iz Banja Luke uspješno su završeni i implementirani Projekti Uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu rijeke Smoljane i ponornice Japage i proveden Program unapređenja proizvodnje uljane repice, raži i stočnog grška na području općine.

U 2012. godini planira se održavanje postojeće proizvodnje i traženje adekvatne otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda, naročito mlijeka i tovljenog mesa i zasijavanje oko 514 ha oraničnih površina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti