Pozitivna priča iz Breze - Kako uvoziti, a ne ugroziti domaću proizvodnju

17.09.2010. 11:18 / Izvor: eKapija.ba
Pozitivna priča iz Breze - Kako uvoziti, a ne ugroziti domaću proizvodnju

Kada je prije više od deset godina odlučio da pokrene vlastiti biznis, Mirsad Avdukić iz Breze nije ni slutio da će to biti uvoz omotača za potrebe mesne industrije. Ideja je došla kada je u razgovoru sa poslovnim ljudima iz te oblasti doznao da se poliamidni omotači ne mogu nabaviti u Bosni i Hercegovini te da je taj materijal itekako potreban fimama koje se bave preradom mesa.

Tako je 1999. godine stupio u kontakt sa predstavnicima njemačke kompanije KalleGmbH iz Wiesbadena, jedne od vodećih proizvođača poliamidnih, faser i celuloznih omotača u svijetu, te postaje ekskluzivni zastupnik njihovih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Vremenom je njegova kompanija Sami Promet proširila svoje poslovanje, preuzimajući zastupništvo još nekoliko kompanija iz Evrope, među kojima i zastupništvo kompanije Cutisin, proizvođača kolagenih omotača te The Solae Company, koja proizvodi sojine izolatea, a jedna je od rijetkih u svijetu kompanija koja posjeduje zlatni certifikat za kvalitet nezavisnog instituta u Ženevi.

Mirsad Avdukić, direktor Sami Prometa, ističe da danas, osim omotača, u svoj ponudi imaju i phosfate, prirodne boje, začine, technopac clipse, omče, kao i rezervne dijelove za pojedine mašine mesne industrije.

"Početak je kao u svakom poslu bio trnovit, jer je tehnologija jako skupa ako želite da postignete kvalitet. No, proteklih deset godina uspjeli smo raditi sa pozitivnim rezultatima, što je pokazalo da ova djelatnost može biti itekako perspektivna. Trenutno imamo izgrađeno ogromno skladište što nam daje vrhunske uslove za razvoj poslovanja u drugim oblastima, kao što je naprimjer prerada voća i povrća", kaže Avdukić.

On naglašava da je u nekoliko navrata razmišljao o pokretanju vlastite proizvodnje poliamidnih omotača u Bosni i Hercegovini, no taj se potez s obzirom na jako konkurenciju u regionu i malo tržište naše zemlje, pokazao kao previše rizičan.

Sami Promet sa širokim dijapazonom proizvoda snabdijeva brojne kompanije iz oblasti mesne industrije kao što su Akova Group, Perutnina Ptuj, Mesna industrija Brajlović, Menprom, Mis Kreševo, Bajra, IM Semić, Vimes. Kao svoju osnovnu prednost ističu da se na tržištu probijaju kvalitetom, što se pokazalo kao dobra osnova za dugotrajnost i uspjeh u ovom poslu.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti