U Sarajevu potpisan memorandum o razumijevanju između UNDP-a i 47 partnerskih općina

20.09.2012. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu potpisan memorandum o razumijevanju između UNDP-a i 47 partnerskih općina

Svečana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i 47 partnerskih općina i gradova iz Bosne i Hercegovine, kao odabranih partnera na projektu Jačanje lokalne demokratije III (LOD III) i Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP), upriličena je jučer u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici institucija državnog i entitetskog nivoa, načelnici svih partnerskih jedinica lokalne samouprave, kao i predstavnici donatorskih i međunarodnih institucija.

Potpisivanjem Memoranduma označen je početak zajedničke inicijative za jačanje lokalne uprave i predstavlja doprinos poboljšanju kvaliteta života za lokalne zajednice.

Projekt LOD III se implementira u saradnji s Ministarstvom pravde BiH, a ILDP projekt provodi se u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde i Ministarstvom za lokalnu upravu i samoupravu RS-a, kao i savezima općina i gradova.

Oba projekta se realizuju zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Švicarske agencije za razvoj i saradnju.

Obraćajući se prisutnima, ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da razvijenost civilnog društva predstavlja reprezent razvoja svakog demokratskog društva, te sponu između vlasti i građana, zbog čega je razvoj ovog sektora jedan od prioriteta naše zemlje u procesu evropskih integracija.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić istakao je da je sistematski pristup planiranju razvojnih procesa od velike važnosti, naročito ako se takve aktivnosti provode u partnerstvu s civilnim društvom, poslovnim sektorom, i drugim partnerima na lokalnoj razini, pri čemu je posebna pažnja usmjerena na sistematsko rješavanje potreba povratnika, raseljenih osoba, Roma i drugih ugroženih kategorija građana.

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a BiH Zahira Virani naglasila je da su oba ova projekta dio većeg napora UNDP-a na promoviranju reigionalnog i ruralnog razvoja, odnosno lokalne uprave, čime još jednom potvrđuju svoju predanost unapređenju života u lokalnim zajednicama.

"Sredstva koja su uložena u ove intervencije iznose gotovo 12 miliona KM, a rezultirat će unapređenjem uvjeta života oko milion građana u 47 partnerskih lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine", kazala je Virani.

Zajednički javni poziv projekata LOD III i ILDP objavljen je u junu 2012., a veliki broj pristiglih prijava ukazuje na interesovanje lokalnih vlasti za unapređenje njihovog rada, kao i za jačanje odnosa s partnerima iz nevladinog sektora.

Za učešće u LOD III projektu izabrane su općine: Bosanska Krupa, Čapljina, Kozarska Dubica, Livno, Lukavac, Ljubinje, Novi Grad, Srbac, Stari Grad Sarajevo, Teslić i Žepče.

Za partnerske gradove i općine u okviru projekta ILDP izabrani su Bihać, Bijeljina, Gradačac, Jablanica, Jajce, Ključ, Laktaši, Livno, Ljubuški, Lopare, Maglaj, Mrkonjić-Grad, Nevesinje, Novo Sarajevo, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša i Vlasenica.

Također, ILDP projekt nastavlja implementaciju u izabranim općinama i gradovima s kojima je saradnja uspostavljena u ranijoj projektnoj fazi, a to su: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bugojno, Bužim, Cazin, Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Gračanica, Kostajnica, Kotor-Varoš, Ljubinje, Odžak, Orašje, Osmaci, Prnjavor, Samac, Srbac, Srebrenik, Trnovo i Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti