Za energetsku efikasnost Kulturnog centra u Bihaću 450.000 KM

15.08.2012. 16:55 / Izvor: eKapija.ba
Za energetsku efikasnost Kulturnog centra u Bihaću 450.000 KM

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, načelnik Općine Bihać Albin Muslić, šef Regionalnog ureda UNDP-a u Bihaću Slobodan Tadić i direktor USAID 3E projekta Zoran Morvaj danas su u Bihaću potpisali pismo obaveze za provođenje projekta uvođenja mjera energetske efikanosti u kompleksu Kulturnog centra u Bihaću.

Ukupna vrijednost projekta je 450.000 KM, a njegovom realizacijom USK i Općina Bihać postaće primjer štednje novca, energije i smanjenja emisije stakleničkih gasova.

Projekat sufinansiraju UN program Očuvanje okoliša i klimatske promjene, koji zajednički provodi pet agencija: UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO, USAID projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E), Vlada USK-a i Općina Bihać. Vlada Kantona i Općina Bihać izdvojile su za ovu namjenu po 100.000 maraka, a USAID i UNDP po 100.000 američkih dolara (USD).

Poboljšanje energetskih karakteristika Kulturnog centra i uvođenje korištenja biomase u sistemu grijanja, koji opslužuje zgrade Kulturnog centra, Muzeja AVNOJ-a i Umjetničke škole, omogućit će uslove za njihov rad tokom cijele godine, što do sada nije bio slučaj, zatim smanjiti emisiju stakleničkih gasova za 38 posto, a Općini osigurati izuzetnu uštedu troškova grijanja ovih institucija.

"Realizacijom ovog projekta USK će se svrstati među vodeće regije u uvođenju mjera energetske efikasnosti, kao i po odličnoj saradnji sa UNDP-om i USAID- om. Posebno bih zahvalio Juriju Afanasijevu, rezidentom koordinatoru UN-a u BiH na njegovom korektnom odnosu i tretiranju sjeverozapadnog dijela BiH ravnopravnim s ostalim većim centrima u BiH", kazao je premijer Lipovača.

Pored ovog, kroz projekt MDGF "Zaštita životne sredine i klimatske promjene" i USAID projekt 3E, na području USK-a se implementiraju još četiri projekta. U Bosanskoj Krupi provodi se projekat energetske efikasnosti Doma zdravlja, koji sufinanciraju UNDP, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike USK-a i Općina Bosanska Krupa. Drugi projekat je energetska efikasnost zgrade Općine Cazin, koji sufinanciraju UNDP i Općina Cazin, treći zgrada bivšeg Higijenskog zavoda u Bihaću, koji sufinanciraju UNDP i Općina Bihać i posljednji Srednja mješovita škola u Bosanskom Petrovcu, koji sufinanciraju UNDP, Ministarstvo obrazovanja USK-a i Općina Bosanski Petrovac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti