Najbolji po rezultatima u razvoju lokalne samouprave načelnici šest općina

13.09.2012. 10:02 / Izvor: eKapija.ba
Najbolji po rezultatima u razvoju lokalne samouprave načelnici šest općina

U hotelu Termag na Jahorini, u ponedjeljak, 11. septembra ove godine održan je sastanak u okviru projekta "Načelnici za razvoj lokalne samouprave" kojem je prisusutvovao načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima. Sastanak je imao za cilj poboljšanje položaja lokalne samouprave i pružanje kvalitetnijih usluga građanima BiH.

Projekat implementiraju Savez Općina i gradova FBiH, Švicarska agencija za razvoj (SDC) i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Prisutnima su se obratili Andre Schaller, ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Vesna Travljanin, direktor Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Brano Jovičić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Po anketi koju su provele nadležne institucije u BiH najbolji po rezultatima u razvoju lokalne samouprave bili su načelnici općina iz Federacije BiH: Općina Novo Sarajevo, Gračanica i Čitluk, a iz Republike Srpske: Modriča, Bjeljina i Šamac. Tim od 6 načelnika navedenih općina izabrao je tri prioritetna zakona i dvije politike na kojima će se raditi u narednih 15 mjeseci. Načelnici su jednoglasni da se u FBiH i RS-u donesu isti slijedeći propisi:

Zakon o međuopćinskoj saradnji i Zakon o finansiranju jedinica lokalne samouprave. Dodatno, u Federaciji BiH treba da se donese Zakon o kriznim (vanrednim) situacijama, a u Republici Srpskoj Zakon koji bi regulisao radne odnose u jedinicama lokalne samouprave. Kada su u pitanju politike u jedinicama lokalne samouprave jednoglasno je odlučeno da se i u FBiH i u RS-u radi na fiskalnoj politici i politici lokalnog razvoja.

Podršku izradi zakonskih propisa pružat će tim eksperata, koji se bave lokalnom samoupravom na Univerzitetima u Sarajevu, Banja Luci i Bijeljini, te Pravnom institutu iz Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti