Organska proizvodnja hrane je budućnost BiH

13.03.2012. 14:58 / Izvor: Fena
Organska proizvodnja hrane je budućnost BiH

U organizaciji Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača Federacije BiH (Organsko FBiH) na Trgu djece Sarajeva danas je otvoren 1. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma.

Također, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, nakon otvaranja sajma, otvoren je 1. međunarodni kongres organske proizvodnje i eko turizma "Organic Sarajevo 2012".

Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg kazao je da sajmu prisustvuje gotovo 70 izlagača, dok na kongresu organske proizvodnje i eko turizma, koji kao i sajamska manifestacija traje od 13. do 17. marta, učestvuju organski proizvođači iz devet država - Turske, Hrvatske, Srbije, Albanije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Švedske i BiH.

"Gosti iz spomenutih država će na kongresu prezentirati zakonsku legislativu iz oblasti organske proizvodne u svojim zemljama te govoriti o trenutnom stanju u tom segmentu, dok sajmom želimo pokazati šta je to organska proizvodnja, koji su to organski proizvođači i kako organski proizvođači predstavljaju svoje proizvode", rekao je Herceg i dodaoda je budućnost BiH organska proizvodnja hrane, kojom se bavi 177 proizvođača, od čega u Federaciji BiH 156.

On je kao najveći problem ovih proizvođača naveo nepostojanje zakona o organskoj proizvodnji, što bi pomoglo proizvođačima da ravnopravno da nastupaju na tržištu.

Ovaj sajam i kongres, po njegovim riječima, mogu poručiti da organska proizvodnja u BiH svakako treba da ima zakon o organskoj proizvodnji da bi domaći proizvođači mogli da ravnopravno nastupaju na tržištu te ukazati na to da je BiH jedina zemlja u okruženju koja nema zakon o organskoj proizvodnji. Herceg je izrazio uvjerenje da će sajam u Sarajevu svakako postati tradicija.

Jedan od najvažnih segmenata kongresa je, kako je rekao, 1. radni sastanak SWG Expert Advisory Group za organsku proizvodnju u jugoistočnoj Evropi, kao i razgovori o potpunom zaživljavanju balkanske mreže organskih proizvođača.

Posebno je naglasio da ga raduje to što su domaće vlasti prepoznale aktivnosti Saveza Organsko FBiH, a što pokazuje i činjenica da su pokrovitelji sajma i kongresa Vanjskotrgovinska komora BiH, federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te okoliša i turizma, Vlada Kantona Sarajevo i Općina Centar Sarajevo.

Proizvođači organske hrane na svojim štandovima prezentiraju voće, povrće, džemove, med i proizvode od meda, heljdine proizvode, biljne proizvode te čajeve, pozivajući prisutne da degustiraju ove proizvode uzgojene po principu organske proizvodnje, koji nisu tretirani hemijskim preparatima. Uz to, izloženi su i suveniri s prostora BiH i zapadnog Balkana.

U obraćanju, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović istaknuo je da Ministarstvo radi na zakonu iz oblasti organske proizvodnje i da će taj zakon ove godine biti pripremljen.

"Organska proizvodnja u BiH ima budućnost i pored nelojalne konkurencije koju imamo iz uvoza i nedovoljnih poticaja države. To je tako, prije svega, zahvaljujući vrijednosti naših proizvođača i kvaliteti proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede će ove, kao i prošle godine, a i narednih godina podržati organske proizvođače", rekao je ministar Ivanković Lijanović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić također je pohvalio dosadašnji rad domaćih organskih proizvođača i kazao da će Komora podržavati njihov rad i da je njena misija da pomaže i organiziranje sajmova organskih proizvođača.

Bojić je kazao da je vrijeme da u BiH značajnije koristimo organsku hranu jer imamo izuzetne uvjete za proizvodnju takve hrane, naglasivši da Evropa od ukupne proizvodnje hrane procentualno ima 10 posto organske.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti