Proizvođači trpe zbog uvoza

15.10.2012. 09:59 / Izvor: Oslobođenje
Proizvođači trpe zbog uvoza

Nakon što su državnim organima BiH predstavnici pivarske industrije uputili zahtjev da ih se zaštiti od prekomjerenog uvoza konkurentske robe, njihov zahtjev podržala je i Privredna komora Unsko-sanskog kantona sa predsjednikom Ismetom Pašalićem na čelu.

Precizno dokumentovanje

"Privredna komora Unsko-sanskog kantona podržava višegodišnja nastojanja domaćih proizvođača da se zaštite od prekomjernog uvoza, za što imaju institucionalne mogućnosti u svim međunarodnim trgovačkim sporazumima i našim pozitivnim zakonskim propisima. Do sada nismo imali razumijevanja u nadležnim ministarstvima. Ovaj put imamo više šanse za uspjeh zahvaljujući podršci ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, te Vanjskotrgovinske komore BiH. Prekomjeran uvoz je prisutan najviše u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a pivarska industrija je najbolje organizirana pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH", ističe Pašalić, a to znači da su proizvođači piva iz BiH izvršili precizno dokumentovanje prekomjernog uvoza, te da je njihov zahtjev kvalitetno utemeljen i nužan.

Pozitivan ishod

"Mi u Privrednoj komori Kantona, stoga, očekujemo od nadležnih državnih organa pozitivan ishod zahtjeva predstavnika pivarske industrije za zaštitu od prekomjernog uvoza",
kazao je Ismet Pašalić.

Dobro je poznato da u ovom kantonu postoji domaća proizvodnja piva preminger Bihaćke pivovare, koje je ostvarilo brojna svjetska i regionalna priznanja za kvalitet. Međutim, iako je od "96. pa sve do 2000. bio neprikosnoven na lokalnom tržištu, vremenom su ga strana piva gotovo potisnula kod potrošača u Unsko-sanskom kantonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti