Projekat "Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore" biće završen do kraja godine

19.06.2012. 13:00 / Izvor: Fena
Projekat 'Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore' biće završen do kraja godine

U okviru projekta koji finansira EU "Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore" Privredna komora Kantona Sarajevo danas je održala okrugli sto o temi "Konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog i turističkog sektora u prekograničnom području između BiH i Crne Gore".

Cilj okruglog stola je povezivanje firmi iz prehrambenog i turističkog sektora u BiH i Crnoj Gori da bi došlo do međusobnog povećanja izvozno-uvoznih aktivnosti, transfera znanja i tehnologija u pograničnom području između ove dvije zemlje.

"Prije svega cilj nam je povezivanje ljudi u prekograničnoj oblasti, povezivanje kompanija i upoznavanje o njihovim proizvodnim programima kao i turističkoj ponudi, koju kompanije iz tih područja nude jedna drugoj", rekao je Esad Ibišević, voditelj projekta i direktor Centra za evropske integracije i poslove s inozemstvom Privredne komore Kantona Sarajevo.

Dakle, cilj je povećanje ukupne razmjene turističke ponude između općina Stari Grad, Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje u BiH, te Nikšić, Kotor, Herceg-Novi i Tivat u Crnoj Gori.

"Nadam se da ćemo uspjeti razmijeniti informacije o mogućnostima konkretnog povećanja razmjene robe u ovim područjima, kao i pružanja usluga turističkih kompanija", kazao je Ibišević, dodajući da se radi o svim vrstama robe.

Naime, na internetskoj stranici itinereri.com mogu se pronaći baze podataka više od 200 kompanija s konkretnim podacima o njihovim programima i uslugama.

Ovim projektom, kaže, želi se doći do ukupnog povećanja ekonomskih odnosa između BiH i Crne Gore, a učesnici projekta se nadaju da će to u skorije vrijeme i ostvariti.

Projekt "Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore", koji realizuju Privredna komora Kantona Sarajevo i Montenegro biznis alijansa počeo je u junu prošle godine, a završetak projekta planiran je krajem 2012.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti