Investitori iz Malezije i Kine spremni za istraživanje olova u ZDK

13.11.2012. 07:41 / Izvor: Fena
Investitori iz Malezije i Kine spremni za istraživanje olova u ZDK

Investitori iz Malezije i Kine izrazili su spremnost za istraživanje olova na području olovske općine. Naime, ministar za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Raif Seferović i šef Ureda premijera ZDK Dženan Begović razgovarali su jučer u sjedištu kantona s predstavnicima kompanija "Kun feng mining" d.o.o. i "Glanz investment" d.o.o., sa sjedištem u Sarajevu.

Kako su jučer istakli u razgovoru sa Seferovićem i Begovićem, u BiH su počeli poslovati prije 13 godina, te su vlasnici dijela "Željezare" u Ilijašu i fabrike mašina u Konjicu. U posljednje tri godine zainteresirati su za oblast rudarstva, te su osnovali kompaniju "Kun feng mining" s kojom, u saradnji s kineskom kompanijom koja se bavi zlatom, učestvuju na tenderu za rudnik zlata u Fojnici.

"Zainteresirani smo za rudarstvo u BiH, odnosno, željezo i sve mineralne rude. U Srednjoj Bosni imamo dozvolu za istraživanje, tako da smo prije dva mjeseca doveli tim geologa za istraživačke radnje u Gornjem Vakufu i u Fojnici. Tražimo mogućnosti za investiranje u Bosni, znamo da je područje Olova bogato olovom i zato smo ovdje. Ukoliko mogućnosti budu otvorene, zainteresirani smo za koncesiju u Olovu", izjavio je Ronald Dan Hon predstavnik ove dvije kompanije.

Seferović istakao je da se u Zeničko- dobojskom kantonu nalaze najbolji rudnici mrkog ulja u BiH, da je pokrivenost uvoza izvozom veoma dobra, da u ZDK posluje najveći proizvođač čelika ArcelorMittal Zenica, kao dobar primjer urađene privatizacije Natron Hayat u Maglaju, Tvornica cementa Kakanj i grupacija Prevent u Visokom.

Uz Termoelektranu Kakanj, Zeničko- odobojski kanton posjeduje snažne bazične sisteme, a cijena toga je, nažalost, aerozagađenje.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti