Po prvi put u regionu: Novi master studij Nekretnine – Primjenjene Finansije na Ekonomskom fakultetu

02.02.2012. 14:07 / Izvor: eKapija.ba
Po prvi put u regionu: Novi master studij Nekretnine – Primjenjene Finansije na Ekonomskom fakultetu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetom u Melburnu, Australija (the University of Melbourne) organizira novi master studij pod nazivom Nekretnine – Primjenjene Finansije (Property – Applied Finances). Cilj Fakulteta nije samo naučna i stručna edukacija iz navedene oblasti, nego integrirani pristup visokostručne edukacije i praktične primjene ovih sadržaja u širem regionu Balkana.

Po prvi put u regionu, studij Nekretnine omogućava sticanje specijalističkih i profesionalnih znanja iz primjenjenih finansija u oblastima finansiranja, trgovanja fondovima, vrednovanja, investiranja i menadžerskih aspekata nekretnina.

Program će biti realiziran u saradnji sa akreditiranim predavačima i profesionalcima u ovoj oblasti iz cijelog svijeta, i u cjelini će se izvoditi na engleskom jeziku.

Za studente koji nisu završili dodiplomski studij iz srodne oblasti (ekonomija, pravo, arhitektura i građevina), obavezno je slušanje i polaganje predmeta preduslova za upis.

Naime, u uslovima visoke nezaposlenosti veoma je bitno izbjeći hiperprodukciju kadrova i omogućiti mladim ljudima da nakon edukacije, sa stečenim znanjima mogu biti atraktivni na tržištu rada. Nažalost, rijetki su primjeri koji pokazuju da se strukture društva ozbiljno bave ovim problemom.

PricewaterhouseCoopers već godinama aktivno učestvuje u interakciji između poslovne i akademske zajednice nastojeći dati kvalitetan input kroz Poslovni savjet Ekonomskog fakulteta, kako bi se osigurao razvoj i inoviranje programa i edukacija kadrova u oblastima koje su deficitarne na tržištu.

Aida Soko, Direktorica PricewaterhouseCoopers Sarajevo i predsjednica Skupštine Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina pojašnjava važnost organizacije ovakvih programa za poslovnu zajednicu:

"Organizacija ovog Master programa je odgovor na identificirane potrebe poslovne zajednice za znanjima i ekspertizom iz oblasti Nekretnine – Primijenjene finansije. To je prvi takav program u regionu i pokriva znanja i ekspertizu vezana za cjelokupan poslovni ciklus vezan za Nekretnine. U praktičnom smislu to znači da se stiču znanja iz oblasti investiranja, procjene vrijednosti, upravljanja i razvoja u oblasti nekretnina. Program je komercijalnog karaktera sa snažnom praktičnom orijentacijom".

Krajnja namjera je da se kroz aktivnu ulogu Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina, te edukativnu komponentu Master programa osigura certificiranje programa u Sarajevu i samog udruženja od strane RICS-a, što daje dodatnu težinu i atraktivnost samom programu.

Tipični poslovi koji zahtijevaju ovu vrstu znanja i vještina koja se dobiva kroz Master program su vezani za procjenu vrijednosti, specijaliste u oblasti finansiranja nekretnina (npr. u bankarstvu), upravljanje nekretninama, analitičari iz oblasti nekretnina, savjetnici u investiranju (npr. penzioni fondovi, brokeri, osiguravajuće kompanije) itd.

Do sada su kompanije iz BiH potrebu za ovim kadrovima rješavale angažmanom eksperata iz inostranstva, uz veoma visoke troškove. Stoga je neupitna vrijednost ovog programa ne samo za buduće stručnjake iz ove oblasti, već i za cjelokupnu poslovnu zajednicu koja će na ovaj način, za veoma zahtjevne stručne poslove biti u mogućnosti koristiti domaće resurse i time manjiti visoke troškove angažmana koji su dosada bili prisutni.

Početak programa je planiran za 19. mart 2012. godine. Detaljne informacije o programu i nastavnom planu možete pronaći na linku http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/property-applied-finances.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti