Nakon pregovaračkog postupka: Most sa vodenom zavjesom dobio izvođača radova

30.01.2012. 13:50 / Izvor: eKapija.ba
Nakon pregovaračkog postupka: Most sa vodenom zavjesom dobio izvođača radova

Građevinska kompanija Prijedorputevi AD pobjednik je tendera za rekonstrukciju gradskog mosta u općini Sanski Most, a početak radova očekuje se na proljeće, potvrdila je Mevlida Deumić, načelnica općinske službe za privredno-komunalne djelatnosti.

Izvođač radova je izabran putem pregovačkog postupka, koji je zakazan nakon dva neuspješno provedena javna poziva. Ponuda Prijedorputeva u iznosu od oko 1,1 milion KM ocijenjena je kao najpovoljnija, a izvođači su se obavezali da će radove okončati u roku od 150 dana.

"Stvorili su svi uslovi za potpisivanje ugovora sa izvođačem, koji će biti uveden u posao početkom građevinske sezone. Trenutno se provodi procedura za izbor nadzora nad izvođenjem radova, a poziv ostaje otvoren do 24. februara", kazala je Deumić.

Novac za ovaj projekat jednim dijelom je obezbijeđen iz lokalnog budžeta, dok je drugi dio, 900.000 KM, osigurala Vlada Federacije BiH iz sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licenci.

Obnova mosta preko rijeke Sane radit će se prema idejnom rješenje arhitektice Alde Alagić, koja je rođena u Sanskom Mostu, a živi u Holandiji gdje ima vlastiti projektanski biro.

Njena zamisao jeste da se na mostu prilagode postojeće saobraćajnice, u potpunosti obnovi rasvjeta i postave balkoni. Posebna atrakcija na mostu bila bi takozvana `vodena zavjesa` koja bi se nalazila ispod ograde mosta. U ovom slučaju, sa obje strane mosta uradio bi se sistem za vodu, sa efektom vodopada koji se prelijeva u rijeku.

Voda za vodopad bi se puštala u različitima vremenskim intervalima, a ispod mosta bi se nalazile LED rasvjeta koja bi tokom noći davala upečatljiv izgled mostu. Idejnim projekatom predviđeno je proširenje postojeće nosive konstrukcije mosta, čime bi se dobile dvije šire kolovozne trake kao i trotoarske površine.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti