Prijedorčanka: Urod voća smanjen i do 80 posto

24.08.2012. 07:39 / Izvor: SRNA
Prijedorčanka: Urod voća smanjen i do 80 posto

Cijena po kojoj preduzeće za preradu voća "Prijedorčanka" ove godine otkupljuje voće veća je za 30 do 60 odsto nego u 2011. godini, jer su mrazevi na početku proljeća i ekstremno dug i za ovo podneblje neprirodno sušan period, umanjili rod nekih vrsta voća i do 80 odsto, rekla je izvršna direktorka ovog preduzeća Ljiljana Vukelić.

"Za prerađivače je otežavajuća okolnost i to što je voće, usljed dugotrajne suše, izgubilo na kvalitetu. Plodovi su mali, nemaju dovoljan procenat soka, nepovoljna im je hemijska struktura. Sve to će povećati troškove prerade, a posljedica će biti poskupljenje gotovih proizvoda", navela je Vukelićeva.

Navodeći da im nije u potpunosti poznato stvarno stanje u voćnjacima na domaćem tržištu, Vukelićeva je rekla da će za ispunjenje ovogodišnjeg plana o preradi 15.200 tona raznog voća, među kojima najveće količine jabuke, šljive, kruške, višnje i kajsije, biti prisiljeni na uvoz ovog voća iz Srbije.

"Značajniji troškovi uvoza voća, kao i više cijene sirovine u otkupu svakako će umanjiti naše konkurentske sposobnosti pri realizaciji gotovih proizvoda. Uz to, uspješnost poslovanja preduzeća u cijelosti dodatno će opteretiti plasman proizvoda uz nepovoljnu dobit", napomenula je Vukelićeva.

Ona je upozorila da niz nepovoljnih dešavanja, na koje ni proizvođači ni prerađivači voća nisu mogli značajnije da utiču, prijete da kompletan sektor voćarstva dovedu u bezizlaznu situaciju.

Prema njenim riječima, budu li uskraćeni za pomoć nadležnih institucija za očekivati je da će se krajnje nepovoljan uticaj u primarnoj proizvodnji voća i njegovoj preradi osjećati dugi niz godina.

"Prijedorčanka" visokokvalitetne destilate i koncentrate voćnih sokova, prirodne voćne rakije, dubokozamrznuto i suvo voće, osim na domaće, plasira i na tržište zemalja iz okruženja, ali i na tržišta više zapadno evropskih zemalja i SAD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti