Zbog niskih temperatura veliki broj firmi u RS-u obustavio proizvodnju

13.02.2012. 11:36 / Izvor: SRNA
Zbog niskih temperatura veliki broj firmi u RS-u obustavio proizvodnju

Zbog niske temperature vazduha u Republici Srpskoj u velikom broju preduzeća u svim privrednim granama došlo je do obustave rada, dok se u trgovinskim lancima javlja problem distribucije robe iz istočnog dijela Srpske, rečeno je Srni u Privrednoj komori Srpske.

Na području Istočnog Sarajeva neka od najvećih preduzeća "Famos", "Rasklopna oprema" i "Lasta" su u nemogućnosti da nastave sa proizvodnjom, a radnici su raspoređeni na raščišćavanju snijega u krugu preduzeća.

Zbog nemogućnosti zagrijavanja proizvodnih hala ne rade ni privredna društva koja se bave preradom drveta, dok je fabrika žice "Novo Goražde" djelimično obustavila proizvodnju, jer zbog slabe putne komunikacije nisu u mogućnosti da nabave potrebni materijal iz Italije.

U sektoru trgovine, pojedini veliki lanci imaju problema sa distribucijom robe, naročito one koja dolazi iz istočnih dijelova Srpske, ali većina velikih tržnih centara ima dovoljne zalihe robe, tako da uspijevaju da se pokriju potrebe za robom široke potrošnje.

Na području Prijedora kompanija "Arcelor Mittal" obustavila je isporuku željezne rude, preduzeće "Bosnamontaža" obustavilo je radove na remontu postrojenja i dio radnika je vraćen kućama, a i u preduzeću "Prijedorčanka" većim dijelom su zaustavljeni poslovi.

Nakon tri posljednje velike isporuke, preduzeće "Mira" iz Prijedora poslalo je radnike na produženi vikend, "Nova mehanika" iz Kozarske Dubice je zbog visokih troškova grijanja industrijskih hala posljednjih dana obustavila proizvodnju, dok je preduzeće "Forest" iz Kostajnice takođe u remontu koji traje osam dana.

Prevozna preduzeća u istočnom dijelu smanjuju broj polazaka, jer je manji broj putnika, a u Privrednoj komori kažu da je za sada teško dati i okvirne procjene štete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti