Biće posla za domaće građevinare

26.06.2012. 09:20 / Izvor: SRNA
Biće posla za domaće građevinare

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da se u ovoj godini očekuje povoljnija situacija za domaće građevinare koji će biti angažovani na izgradnji energetskih objekata u Srpskoj.

Golićeva je rekla da stanje u građevinskom sektoru i dalje nije zadovoljavajuće, ali da se u ovoj godini očekuje početak gradnje dionice autoputa Banjaluka - Doboj, Termoelektrane "Stanari" i Termoelektrane Ugljevik tri, te radova na projektu "Gornji horizonti".

"Na primjer, na izgradnji TE `Stanari` oko 90 odsto radova će obaviti domaća preduzeća. Naša građevinska preduzeća imaju šanse da dobiju velike poslove u zemlji, ali i u inostranstvu, pogotovo ako se udružuju u konzorcijume. I na tome se već radi", rekla je Golićeva "Večernjim novostima".

Ističući da je njen primarni cilj uklanjanje administrativnih barijera i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za investitore u Srpskoj, Golićeva je navela da se u tom pravcu radi na novom zakonu o uređenju prostora i građenja koji je u fazi nacrta i usaglašavanja i na izmjenama Prostornog plana u službi razvoja RS koje bi trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri u drugoj polovini godine.

Osvrćući se na oblast stanogradnje, Golićeva je podsjetila da tu postoji klasičan odnos ponude i tražnje te da su krediti skupi, a stopa nezaposlenosti velika, dok Vlada, osim povoljnih kredita koje posredstvom komercijalnih banaka plasira IRB, nema drugih načina stimulacije u ovoj oblasti.

Prema njenim riječima, Vlada i u ovoj godini finansira izgradnju objekata za rješavanje stambenih potreba boračke populacije, izbjeglog i raseljenog stanovništva, višečlanih porodica te socijalno ugroženih kategorija.

Komentarišući nezadovoljstvo dijela građana Banjaluke zbog izgradnje poslovnog objekta na lokaciji parka kod Medicinske elektronike, Golićeva je navela da je investitor "Grand trade" dostavio svu zakonom propisanu dokumentaciju i Ministarstvo je 3. maja izdalo odobrenje za gradnju faze A1, kao prve faze stambeno-poslovnog kompleksa.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu nisu dobili nikakav zvaničan zahtjev za sastanak od građana koji protestuju, niti zahtjev za uvid u dokumentaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti