Energetski sistem u BiH još uvijek stabilan: Hoćemo li ostati u mraku?

07.02.2012. 10:49 / Izvor: eKapija.ba
Energetski sistem u BiH još uvijek stabilan: Hoćemo li ostati u mraku?

I pored evidentnih kvarova na terenu, prekida u snadbijevanju električnom energijom elektroprivrede u BiH nisu zakazala, dobro se nose sa nastalom situacijom. Restrikcija još nema, iako postoje naznake da bi zbog velike potrošnje energenata moglo doći do iste.

Kvarovi u Mostaru

Midheta Kusrpahić, glasnogovornica Elektroprivrede BiH kaže kako su zbog kvara na trafostanici 110 kV Mostar - 2, Opine Elektroprenosa BiH, centralni dio grada Mostara, dio naselja Vrapčići i Blagaj ostali bez napajanja električnom energijom.

Tokom noći jak vjetar prouzrokovao je i povremene kvarove na 110 kilovoltnom dalekovodu iz pravca Jablanice prema Mostaru. Elektroprenosove ekipe su na terenu i kvarovi bi uskoro trebali biti otklonjeni.

Kvar koji je nastao na području Podveležja, dijelom je saniran tako da je 426 domaćinstava dobilo električnu energiju dok je bez napajanja još uvijek 150 kupaca od kojih 50 na području od Gornjih ka Donjim Vranjevićima gdje je uslijed velikih nanosa snijega i vjetra porušeno više od 30 stubova.

Iz Elektroprivrede navode kako su ekipe Elektrodistribucije Mostar ponovo su danas na platou Podveležja i otklanjaju preostale kvarova.

Snabdijevanje elekričnom energijom na području Unsko – sanskog, Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Srednjobosanskog, Tuzlanskog i Bosansko- podrinjskog kantona Goražde je stabilno.

Termopotencijal upitan

Kako Elektroprivreda najvećim dijelom proizvodnju struje ostvaruje iz termopotencijala stanje je zabrinjavajuće zbog velike potrošnje uglja proteklih dana.

Kurspahić kaže kako je stanje sve teže jer se ugalj ne može transportovati od leda i snijega.

Jedini spas za rasterećenje termopotencijala je hidropotencijala, međutim Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH jučer je medijima potvrdio kako hidroelektrane u FBiH ne proizvode struju, te se poduzimaju određene mjere da se one osposobe.

U RS otklanjanje kvarova otežano

U RS je povećana potrošnja električne energije, naročito u urbanim područjima, a i otklanjanje kvarova je otežano.

"Visoki snježni nanosi onemogućavaju mobilnim ekipama distributivnih preduzeća pristup mjestu kvara, te je potrebno preduzeti sve raspoložive mjere da do kvara ne bi došlo, što podrazumijeva i da kupci potrošnju električne energije svedu u racionalne okvire", kažu iz ERS-a koja je mobilisala sve raspoložive resurse, kako bi se obezbijedilo uredno snabdijevanje kupaca električnom energijom.

Rudnici stabilni

Što se tiče rudnika u BiH stanje je stabilno, iako pojedini rudnici strahuju da bi zbog loših vremenskih prilika mogli ostati bez energenata koji su potrebni za rad mehanizacije.

Proizvodnja električne energije u Rudniku i Termoelektrani "Ugljevik" stabilna je, a dnevna proizvodnja iznosi oko šest miliona kilovat-časova, rekao je jučer Srni tehnički rukovodilac proizvodnje RiTE Dragan Popović.

On je napomenuo da u Rudniku trenutno ima uglja u zalihama koje iznose 130 000 tona što je dovoljno za 20 dana neprekidnog rada u zimskim uslovima.

Povećana potrošnja gasa

Kada je u pitanju snadbijevanje gasom topli domovi održavaju se zahvaljujući dobrom snadbijevanju iz Rusije, iako informacije koje dolaze iz Gazproma ukazuju na činjenicu da je umanjena isporuka ovog energenta prema Evropi, što se može odraziti na isporuku gasa prema Srbiji i BiH.

Nihada Glamoč, izvršna direktorica marketinga Sarajevogasa za ekapija.ba je kazala kako je situacija u snadbijevanju glavnog grada BiH uredna.

"Evidentno je da BiH troši više od onoga što je planirala, tako da može da dođe do prekida ili smanjenja u dotoku gasa", kaže Glamoč, naglašavajući kako je trenutno sve pod kontrolom.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti