Snijeg otjerao izvođače sa gradilišta: Privatnici ustupili mehanizaciju civilnoj zaštiti

09.02.2012. 14:44 / Izvor: eKapija.ba
Snijeg otjerao izvođače sa gradilišta: Privatnici ustupili mehanizaciju civilnoj zaštiti

Veliki snijeg koji je u subotu blokirao sve saobraćajnice u Bosni i Hercegovini mobilizirao je i domaće građevinske kompanije koje su, na poziv štabova civilne zaštite, angažovane u uklanjanju snijega.

Proglašenjem stanja prirodne i druge nesreće, federalnoj i kantonalnim upravama civilne zaštite date su odriješene ruke da u akcijama zaštite i spašavanja angažuje sve potrebne resurse, kako javne tako i privatne, kako bi se probili putevi do ugroženih područja te osigurala prohodnost saobraćajnica u naseljenim mjestima.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić kaže da je saradnja sa građevinskim kompanijama uglavnom pozitivna, određeni broj privatnika samoinicijativno se prijavio u štabove civilne zaštite nudeći svoju pomoć kako bi se što prije otklonile posljednice velike vremenske nepogode koja je zahvatila našu zemlju. Manji broj firmi odbio je dati svoju mehanizaciju.

"Imamo i pozitivnih i negativnih primjera. Javljali su nam se vlasnici firme iz različitih gradova Maglaja, Gradačca, Doboj-Juga, a imali smo i one kojima smo morali zaprijetiti prijavom ukoliko ne daju svoje resurse. Ovdje je zakon jasan, privatnik je u dužan dati svoja sredstva, a ako to ne uradi, krivični zakon propisao je sankcije. No, do sada, nije bilo takvih situacija“, navodi Tihić za eKapiju.

Troškovi izlaska i rada mašina te dnevnice radnike pokrivaju se iz budžetskih sredstva i posebnih naknada za akcije i spašavanje, u iznosu koliki je stvarni dnevni trošak, koji ne prelazi u profit.

Preduzeće Putovi iz Gruda od subote je svu svoju mehanizaciju angažovala na čišćenju sniježnih nanosa i leda u ovom hercegovačkom gradu nenaviklom na ovakve padavine. Njihov rad se, kako ističe direktor preduzeća Zdravko Šimić, trenutno odvija bez ikakve naknade.

"Sva mehanizacija koja posjedujemo, deset velikih i pet malih mašina, je na terenu, čistimo snijeg i veći dio puteva je prohodan. Nove padavine najavljuju već za vikend, teško da ćemo se prije marta vratiti redovnim poslovima“, kaže Šimić.

On smatra da će vremenska nepogoda prolongirati otvaranje planiranih gradilišta u cijeloj BiH, s obzirom da se pojedinim lokacijama trenutno ne može ni prići, a kamoli započeti radove.

Na pitanje koliko košta angažovanje građevinskih mašina za raščišćavanje snijega na ulicama, Šimić objašnjava da troškovi zavise od vrste mašine, no prosječna cijena rada mašine za jedan sat iznosi oko 150 maraka.

Snijeg praćen snažnim vjetrom pogodio je i Mostar. Građevinske kompanije pomažu komunalnim i službama civilne zaštite da uklone snijeg sa ceste, a jedna od njih je i lokalna firma Amitea koja je ustupila dvije mašine. Direktor preduzeća Senad Husnić kaže da nije razmišljao o troškovima koji će nastati angažovanjem njihovih resursa, već samo gledaju način na koji mogu pomoći svojoj zajednici.

Navodi da su svi poslovi na kojima su radili u proteklo vrijeme stopirani te da se nada da će investitori imati razumijevanje kada su u pitanju rokovi, koji će iz opravdanih razloga biti pomjereni.

I radnici građevinskog preduzeća Rial – Šped angažovani su na čišćenju snijega, u sklopu ugovora koji su sklopili sa općinom Doboj-Jug o održavanju puteva dužine. Direktor Rifet Jahić smatra da vremenska nepogoda neće značajno utjecati na početak građevinske sezone ove godine.

Čišćenje saobraćajnica u glavnom gradu Sarajevu u nadležnosti je kantonalnog javnog komunlanog preduzeća "Rad", koje je angažovalo sve raspoložive mašine i kamione.

U Republici Srpskoj nije proglašeno stanje prirodne nesreće, ali je vlada ovog entiteta angažovala kolonu mehanizacije od 19 mašina koja je zajedno sa lokalnim preduzećima deblokirala opštinu Kalinovnik te potom upućena na druga mjesta koja su zametena visokim snježnim nanosima.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti