Federacija napokon dobiva Strategiju razvoja financijskog tržišta

22.10.2012. 11:46 / Izvor: eKapija.ba
Federacija napokon dobiva Strategiju razvoja financijskog tržišta

Nakon početka uvezivanja burzi (Sarajevske, Banjalučke i Montenegro) dobra vijest za tržište kapitala, kao i čitavo financijsko tržište, jeste da je napokon gotova i Strategija razvoja financijskih tržišta Federacije za idućih deset godina (2012.- 2021.). Ona je, kako saznajemo, već poslana Vladi Federacije na usvajanje.

Matej Živković, koordinator radne grupe za izradu ove strategije i član Komisije za vrijednosne papire FBiH, kaže da čak i da ona ostane zaključana u ladici, ovim je prvi korak ka unaprijeđenju financijskih tržišta već bespovratno napravljen.

Pozdravio je odluku Vlade Federacije koja je izradu Strategije prepustila stručnjacima, iako je imala puni legitimitet da je i sama uradi. Na izradi ove strategije radili su predstavnici tržišta kapitala, bankarskog sektora, MKO-a, sektora osiguranja, leasinga, Udruženje Računovođa čime je također otvorena komunikacija između različitih financijskih institucija.

Strategija, prema njegovim riječima, ima za cilj definirati buduća kretanja na financijskom tržištu, odnosno mogućnosti njihova razvoja, te na koji način će razvoj financijskog tržišta pomoći razvoju realnog sektora.

Strategijom se, između ostalog, ukazuje na potrebu razvoja ponude novih financijskih instrumenata. Ovo ne važi samo za tržište kapitala nego i za bankarski sektor. Naime, trenutno ne postoji raznolikost financijskih instrumenata koko bi bili ponuđeni tržištu i koji bi mogli generirati povećanje štednje i investicija.

"Stvarati uvjete za povećanje štednje i investicija nije samo posao za tržište kapitala nego i za državne institucije koji podrazumijeva povećanje osnove iz koje se može generirati štednja. U tom smislu strategija pomalo zadire i u poreznu politiku. Naime, reduciranjem poreznih taksi otvorila bi se mogućnost za povećanje dohotka. Mi se iskreno nadamo da će to biti snažan poticaj financijskim institucijama da putem različitih financijskih proizvoda omoguće da štednja bila preusmjerena upravo u financijske proizvode", naveo je Živković predstavljajući ovu Strategiju na međunarodnoj konferenciji SASE-a održanoj prije nekoliko dana u Sarajevu.

Osim navedenog ukazuje se i na potrebu uspostave i razvoja tržišta novca koje je trenutno ne postoji u FBiH izuzev po osnovama razlitičih međubankarskih ugovora.

(Matej Živković)

Kao jedna od ključnih stvari navedena je i reforma mirovinskog sustava. Trenutno imamo sustav generacijske solidarnostim, ali bi, smatra Živkoić, bilo potrebno uvesti dobrovoljne fondove koji bi barem u inicijalnoj fazi povećali potražnju na tržištu kapitala.

Također jedna od bitnih stvari je i omogućavanje svim nedoepozitnim financijskim institucijama i građanima jednostvnije investiranje slobodnih novčanih sredstava na tržište kapitala, što podrazumijeva i edukaciju građana o mogućnostima tržišta.

Jedna od ključnih preporuka strategije je i uspostava efikasnijeg sudstva koja će brže, učinkovitije rješavati poslovne sporove. "Neosporno je da financijska tržišta moraju čekati i po nekoliko godina na donošenje presuda, a dionica nije livada koja neće pobjeći i koja će biti tu kada presuda bude donesena. Zbog toga imamo potrebu za specijaliziranim sudovima koji će se baviti određenim propisima financijskih tržišta", navodi Živković.

Tako, navodi, Komisija za vrijednosne papire u SAD-u ima suce i tužitelje koji se bave isključivo ovim stvarima. Oni preko noći mogu obustaviti promet čak i zamrznuti sredstva banaka do donošenja presude. "Nažalost, to je za nas još uvijek znanstvena fantastika", navodi on.

Živković navodi da financijska trišta nisu svrha sama sebi nego su servis ukupnom gospodarstvu te stoga strategija nudi viđenja na koji način će njezina implementacija generirati razvoj čitavog sektora.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti