Ulaganje: Potencijal od 5,7 milijardi KM depozita građana leži neiskorišten

22.10.2012. 15:23 / Izvor: eKapija.ba
Ulaganje: Potencijal od 5,7 milijardi KM depozita građana leži neiskorišten

Emitiranjem obveznica po osnovu ratnih potraživanja, te onih za izmirenje stare devizne štednje Federacija se na tržištu pojavila kao eminent još 2009. Ipak, prvo njeno pravo pojavljivanje kao eminenta je bilo krajem rujna/ septembra 2011. emisijom trezorskih zapisa, a za nekolilo mjeseci i emisijom obveznica. Kupci su uglavnom bili banke, a tek u manjoj mjeri osiguravajuća društva.

Nakon ovih aktivnosti, prema riječima Almira Mirice, izvršnog direktora sektora trgovine i nadzora Sarajevske burze vrijednosnih papira, prvi koraci u uspostavi tržišta državnih vrijednosnih papira su napravljeni.

Sada je, smatra, potrebno raditi na uspostavi razvoja sekundarnog tržišta na način da se omogući pojednostavljeno trgovanje vrijednosnim papirima institucionalnim korisnicima bez stvaranja bilo kakvih nepotrebnih zapreka.

Navodi da su odobravanjem stand by aranžmana od MMF-a otklonjene opasnosti za proračun za ovu i sljedeću godinu u Federaciji, ali da to ne bi trebalo biti kraj za domaće tržište vrijednosnih papira koje je tek uspostavljeno. Navodi da bi se mogao i dio koridora Vc kreditirati putem emisije obveznica, tako da bi to bilo ulaganje u razvoj.

Također je potrebno proširiti bazu investitora. Naime, problem je što su dosadašnji kupci trezorskih zapisa i obveznica bile banke koje kao ulagači u državne vrijednosne papire nisu zainteresirani za duža ročišta. "Primarni kupci na ovom tržištu su mirovinski fondovi. Nažalost, budući da mi nismo uradili reformu mirovinskog sustava, tog važnog igrača na tržištu mi trenutno nemamo", navodi Mirica.

Smatra da u ovoj priči postoji i potencijal koji se ne treba zaboraviti, a to je domaće stanovništvo. Naime, prema podacima finansijskih institucija građani Federacije na depozitnim računima drže oko 5, 7 milijardi KM i Federacija bi trebala vidjeti na koji način bi mogla mobilizirati tu domaću štednju. Naime, neke europske države imaju posebne emisije obveznica namjenjene domaćem stanovništvu.

Federalni ministar financija Ante Krajina je također iskazao nadu da će Federacija koristiti mogućnosti burze za financiranje koridora Vc i izgradnju elektroenergetskih objekata putem te da na dosadašnjim aktivnostima u korištenju potencijala ovog tržišta neće stati.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti