Nastavak finansiranja privrednih subjekata putem Kreditno - garantnog fonda SERDA

30.07.2012. 15:07 / Izvor: eKapija.ba
Nastavak finansiranja privrednih subjekata putem Kreditno - garantnog fonda SERDA

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, osnovana u maju 2003. godine, danas je vodeća razvojna agencija u BiH i nezaobilazan faktor razvoja ekonomije Sarajevske makroregije (SMR). Njena primarna uloga je poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u SMR i to kroz pružanje finansijske podrške, provođenje edukacija, razvijanje poduzetničke infrastrukture, razvoj ljudskih resursa, jačanje konkurentnosti regije, te provedbu različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime.

Od 2006. godine SERDA implementira projekat Kreditno garantni fond (KGF), koji predstavlja uspješan mehanizam finansijske podrške za mala i srednja preduzeća i obrtnike. Ciljevi KGF su: jačanje ekonomskog razvoja, podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, stvaranje uslova za otvaranje novih i održavanja postojećih radnih mjesta, povećanje kvalitetnog i sigurnog investiranja.

Projektno osoblje, čija je uloga višestruka, zaduženo je za pružanje informacija o projektu i mogućnostima koji isti pruža, održavanje kontakata sa potencijalnim klijentima i korisnicima fonda, pružanje tehničke pomoći i konsultacija, analizu i obradu kreditnog zahtjeva, obilazak klijenata i praćenje i kontrolu otplate kredita.

Finansijske institucije, koje su partner u realizaciji projekta izabrane su putem javnog poziva, a njihova uloga je analiza i obrada kreditnih zahtjeva i plasman kreditnih sredstava.

Korisnici fonda imaju više pogodnosti: olakšane procedure apliciranja za dodjelu kreditnih sredstava, tehničku pomoć i podršku u realizaciji kredita po povoljnijim kreditnim uslovima i mogućnost učešća na različitim seminarima, edukacijama i sajmovima.

Dosadašnji rezultati KGF SERDA su evidentni i potvrđuju dobru praksu i iskustva, pa je tako ukupno plasirano 4.290.150,00 KM i podržano 256 poduzetničkih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti