Puštena u rad oprema u Centru za nove tehnologije: U julu edukacija za 300 polaznika iz metalskog sektora

28.06.2012. 14:33 / Izvor: eKapija.ba
Puštena u rad oprema u Centru za nove tehnologije: U julu edukacija za 300 polaznika iz metalskog sektora

Svečanim presjecanjem vrpce danas je i zvanično puštena u rad oprema u Centru za nove tehnologije u Srednjoj mašinskoj školi u Sarajevu. Donirana oprema osigurana je u okviru projekta EUMETAL- Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u metalnoj industriji kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti, koji finansira Evropska unija, piše ceppei.ba.

Projekt provodi Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo.

Evropska unija je za ovaj projekat izdvojila 458.460,00 EUR iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a ukupna vrijednost opreme koja je nabavljena u okviru projekta (CNC glodalice, 15 računara, 2 printera i 1 projektora) iznosila je cca 100.000,00 KM.

Oprema će služiti u svrhu praktične obuke učenika metalskih zanimanja u okviru Centra za nove tehnologije Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu.

Današnjem skupu prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u BiH, nadležnih ministarstava Kantona Sarajevo i SERDA-e te predstavnici Srednje mašinske škole u Sarajevu.

U Centru za nove tehnologije Srednje metalske škole u Sarajevu od sredine jula trebalo bi da počne edukacija za 200 nezaposlenih osoba i 100 radnika u metalskom sektoru.

Navedene aktivnosti su samo dio projekta EUMETAL koji je usmjeren na akademsku zajednicu, prvenstveno škole koje na bilo koji način tretiraju metalska zanimanja, te mala i srednja preduzeća iz metalskog sektora. Radi se o edukaciji za osam deficitarnih zanimanja iz oblasti metalske industrije (CNC tehnologija i obrada metala), a 200 nezaposlenih i 100 radnika iz metalske industrije imat će priliku za stručno osposobljavanje i usavršavanje kroz praktičnu obuku.

(Izvor: ceppei.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti