Sarajlije će ponovo uživati gledajući nebo sa Trebevića

05.01.2011. 08:38 / Izvor: Dnevne novine SAN
Sarajlije će ponovo uživati gledajući nebo sa Trebevića

Nakon osamnaest godina, Sarajevo i BiH će ponovo dobiti opservatorij za posmatranje neba na Trebeviću, čija bi sanacija, nakon što je devastriran u ratu, trebala početi ove godine.

Kamen spoticanja

Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva "Orion", kaže za «San» da je napravljen mali pomak, ali dovoljan da opservatorij počne sa radom.

"Konačno nam je Općina Stari Grad dala na korištenje zemljište i dvije tvrđave koje gore postoje. Problem sa zemljištem je godinama bio kamen spoticanja, jer bez papira da su tvrđave naše, nismo mogli ništa raditi. Sada imamo sve crno na bijelo", kaže Muminović. Ističe da je dobivena dozvola ujedno i znak da će uskoro početi njegova sanacija.

"Za sanaciju manjeg dijela tvrđave, nisu potrebna velika sredstva. Radi se oko 50.000 KM. Osim toga, nećemo mijenjati izgled tvrđava, sve će biti isto. Bitno je da unesemo manje istrumente, kako bi opservatorij mogao početi sa radom", Kaže Muminović te dodaje da uz pomoć svih općina i Kantona, opservatorij može početi sa radom već na ljeto kada se očekuje da sanacija bude završena.

Tvrđava sa kupolom

"Projekt sanacije je završen. Rekao sam da nam za sada nisu potrebna velika sredstva. Međutim, velika tvrđava sa kupolom, ipak će sačekati neka bolja vremena, jer je za njenu obnovu potreban veliki novac koji trenutno nemamo", ističe Muminović. On naglašava da je važno to što će nakon 18 godina Sarajlije, ali i svi drugi bh. građani imati priliku da posmatraju nebo sa Trebevića i uz adekvatne instrumente.

"Važno je da opservatorij proradi. Istina, sanacija tvđave sa kupolom iziskuje mnogo više para i za te svrhe, kupovinu instrumenata je potrebno više od milion eura. Ali, sredstva ćemo pronaći kroz evropske fondove", zaključio je Muminović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti