Poduzetnička zona Dusine u Orašju: Pogodnosti za nove greenfield investicije

14.02.2011. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Poduzetnička zona Dusine u Orašju: Pogodnosti za nove greenfield investicije

Poduzetnička zona "Dusine", osnovana prošle godine u Orašju, primjer je uspješne i dobro osmišljene prakse stvaranja uslova za poslovanje u jednoj lokalnoj zajednici. Ova zona se prostire na oko 35 hektara korisne površine, podijeljena je na 50 parcela, sa trenutno 20 preostalih slobodnih parcela.

Inače, zona "Dusine" nastala je spajanjem istočnog dijela "Zone za poduzetništvo II" i "Poduzetničke zone III Orašje", a ovo spajanje je imalo za cilj stvaranje kompletne cjeline, koja zahtjeva jedinstven program razvoja, izgradnju infrastrukture, promocije, te jedinstvenih poticajnih mjera ulaganja u zonu.

Mato Mikić, stručni saradnik u Službi za gospodarstvo i infrastrukturu u općini Orašje, ističe da se u zoni trenutno nalaze poduzetnici koji se bave različitim djelatnostima, od proizvodnje metalnih dijelova za autoindustriju, proizvodnje namještaja, obrade kamena, građevinarstva do trgovačkih i uslužnih djelatnosti.

"U trenutnu cijenu građevinskog zemljišta u zoni uključena je osnovna infrastruktura kao što je pristupna cesta, elektroenergetska i vodovodna mreža, te PTT priključci. Ono što nam je preostalo jeste dovršetak izgradnje asfaltne ceste dok kanalizacijsku mrežu nemamo, te će se ona u narednoj fazi raditi, pogotovo s razvojem kanalizacijske mreže na čitavom području Općine", kazao je Mikić.

On je potvrdio da su korisnicima zone na raspolaganju olakšice kod oslobađanja od naknada za korištenje i uređenje građevinskog zemljišta te komunalnih naknada, a predviđene su i poticajne mjere novog zapošljavanja na području općine Orašje.

"U poticajne mjere ubrajaju se subvencije od 1.000 KM za svakog novog uposlenika, a to se ne odnosi samo na poslovnu zonu, već i na cijelo područje općine Orašje. Također, predviđena su poticajna sredstva za građevinske radove na objektima i to 50 KM po metru kvadratnom za novoizgrađeni objekat i 35 KM po metru kvadratnom za rekonstruisani objekat", objasnio je Mikić.

Poduzetnička zona "Dusine" Orašje nalazi se na magistralnom putu Orašje – Tuzla, udaljena svega jedan kilometar od centra Općine i graničnog prijelaza Orašje, te 12 km od autoputa Zagreb – Beograd.

Zona je pogodna je za takozvane greenfield investicije, a u njoj su trenutno aktivne sljedeće firme: "Mix" Orašje, "Dinoza" Orašje, "Coprotec Sistemi" Orašje, "Yimor" Domaljavac, "ASD" PJ Orašje, "Zvonix" Oštra Luka, "Tina - rad" Tolisa, "Cario" Tuzla i "Granit" Orašje.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti