Završena druga faza priprema za GLOBALGAP standard: Bh. firmama certifikat za izvoz u EU

20.10.2010. 12:30 / Izvor: eKapija.ba
Završena druga faza priprema za GLOBALGAP standard: Bh. firmama certifikat za izvoz u EU

REDAH-ov Centar za ruralni razvitak i poljoprivredu završio je drugu fazu pripreme kompanija za GLOBALGAP standard iz sektora voća i povrća.

GLOBALGAP je privatno tijelo koje je postavilo svoje standarde dobre poljoprivredne prakse kao odgovor na zahtjeve potrošača, a s ciljem osiguranja certificiranih zdravstveno ispravnih proizvoda na globalnom tržištu. Ovime se također osigurava promet poljoprivrednih proizvoda na svjetskoj razini bez tehničkih prepreka, saopćio je REDAH.

U okviru ugovora potpisanog između REDAH-a i projekta FARMA (Fostering Agricultural Markets Activity Project) koji financiraju USAID i SIDA, bilo je uključeno 9 kompanija (6 u Hercegovini i 3 u Bosni) kojima su pružene konzultantske usluge vezane uz GLOBALGAP standard.

Kompanije koje su prošle procedure pripreme za GLOBALGAP standard su: PZ Matica – Čapljina, Staklenici d.d. – Čapljina, OPZ Stela – Ljubinje, AD Popovo polje – Trebinje, Jaffa Komerc – Mostar, ECO – LINE d.o.o. – Mostar, NUPP – Bugojno, ZZ Saradnja – Istočno Sarajevo, PZ Poljar – Žepče.

Očekuje se da će u narednom razdoblju ove kompanije dobiti certifikat što će im omogućiti izvoz na tržište EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti