Vladina uredba o korištenju obnovljivih izvora energije nije zaživjela u ključnim segmentima

21.03.2011. 15:50 / Izvor: Fena
Vladina uredba o korištenju obnovljivih izvora energije nije zaživjela u ključnim segmentima

Sekcija obnovljivih izvora energije (OIE) pri Privrednoj komori FBiH zajedno s Asocijacijom proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora u BiH (APEOR) podsjeća na neprovođenje Uredbe o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije koju je donijela Vlada FBiH.

Iz Sekcije OIE napominju da Uredba nije zaživjela u ključnim segmentima, a trebala je da stupi na snagu i primjenjuje se nakon što je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, 16. juna prošle godine.

Nove cijene za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije bi se finansirale po osnovu naplate naknade za poticaj krajnjim potrošačima, kako je definirano odredbama te uredbe.

Za domaćinstva kao krajnje potrošače došlo bi do povećanja cijene električne energije za 0,001 KM po potrošenom kilovat-satu (ako se uzme da prosječno domaćinstvo u Federaciji BiH godišnje troši oko 3.500 kWh, ovo povećanje cijene bi na godišnjem nivou iznosilo dodatnih 3,50 KM) dok bi i za ostale potrošače ovo povećanje iznosilo od 0,008 KM/kWh do 0,005 KM/kWh u zavisnosti od naponskog nivoa.

Sekcija OIE traži sastanak s nadležnim predstavnicima Vlade FBiH, FERK-a, JP EPBiH te JP EP HZHB da bi se utvrdilo ko je nadležan za provođenje Uredbe, kada će Uredba stvarno biti primijenjena, te ko će nadoknaditi izgubljeni prihod postojećim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora (oko 20 malih hidroelektrana u FBiH).

Prema gruboj procjeni, gubitak za januar i februar 2011. za vlasnike mHE u FBiH iznosi oko 1,25 milion KM.

"Budući da je EU zauzela jasan stav da je stimulacija proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora jedan od prioriteta i da je potrebno da svaka vlada napravi jasnu zakonsku regulativu u ovoj oblasti, neprovođenjem Uredbe krše se pravila postavljena od EU, dok se Vlada Federacije BiH deklarativno zalaže za njihovu primjenu", rečeno je Feni iz Sekcije OIE Privredne komore FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti