Mostar: Obilježen svjetski Dan zaštite intelektualne svojine

24.04.2009. 14:24 / Izvor: Pristop BH
Mostar: Obilježen svjetski Dan zaštite intelektualne svojine

Komitet za zaštitu prava intelektualne svojine, koji djeluje pri Američkoj privrednoj komori BiH (AmCham BiH), održavanjem specijalnog školskog sata u tri grada Bosne i Hercegovine - Sarajevu, Banja Luci i Mostaru - obilježio je svjetski Dan zaštite intelektualne svojine.

Gosti predavači u Sarajevu bili su nj.e. Charles English, ambasador SAD-a u BiH, Almas Smailović iz grupe Erogene zone, mladi bh. glumac Moamer Kasumović i Mirsad Purivatra, direkcija Sarajevo Film Festivala.

"U saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine odštampali smo 140.000 stripova Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu koji se bave različitim tipovima intelektualne svojine, autorskim pravima, žigovima i patentima, a koji su distribuirani u škole širom Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem se svima koji su podržali projekat, a posebno školama koje su animirale svoje učenike i organizirale obilježavanje ovog značajnog dana", istakla je Lejla Hadžiabdić, predstavnica Komiteta za zaštitu intelektualne svojine Američke privredne komore.

Prema njenim riječima, cilj projekta je podići svijest o značaju intelektualne svojine u Bosni i Hercegovini, a upravo je to najduži i najteži proces, koji zahtjeva sistematičan pristup.

"U ime Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine pozdravljam ovu inicijativu AmChama i zahvaljujem se Komitetu za zaštitu intelektualne svojine i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na organizaciji ove kampanje. Ovakva sinergija privatnih kompanija i nadležnih državnih institucija je pravi pristup adresiranju značajnih pitanja i problema", kazala je ovom prilikom Lidija Vignjević, direktorica Instituta za intelektualnu svojinu BiH.

S obzirom da Bosna i Hercegovina ima sve veću potrebu da se suoči sa izazovima na polju zaštite prava intelektualne svojine, što je jedan od uvjeta potpisanog sporazuma za stabilizaciju i pristup EU, želja AmCham-a je da se educiraju buduće generacije ove zemlje o značaju zaštite intelektualne svojine.

Kampanju su finansirali: Vlada Sjedninjenih Američkih Država, Microsoft, Oracle, Nike, Autodesk i Abro, a podržali PRISTOP BH, FedEx, Atlantik, Luna/TBWA i ProEvent.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti