Dodjelom nagrada završen 13. međunarodni sajam građevinarstva: "Binis" apsolutni šampion "Gramesa"

24.03.2009. 10:40 / Izvor: Nezavisne novine
Dodjelom nagrada završen 13. međunarodni sajam građevinarstva: 'Binis' apsolutni šampion 'Gramesa'

Apsolutni šampion juče zatvorenog 13. međunarodnog sajma građevinarsta "Grames 09" u Banjoj Luci je banjalučka kompanija "Binis" kojoj je dodijeljena "Zlatna libela" za najkompletniji proizvodni asortiman.

"Šampionska titula je kruna zalaganja naših kadrova koji su "Binis" doveli na lidersku poziciju u proizvodnji betona i betonskih proizvoda u BiH. Posebno nam je drago da smo ove godine osvojili tu nagradu jer slavimo 20 godina postojanja", rekao je Borko Radinković, direktor "Binisa".

"Binis" je najsavremenija fabrika koja u svom asortimanu ima proizvode od betona i vibropresovane betonske proizvode, betonske cijevi, šahtove i delta blokova, a obavlja i usluge njihovog transporta i ugradnje.

"Zlatnu libelu" za kompletnost proizvodnog programa dobila je banjalučka firma "AM Međugorje", koja proizvodi drvenu, aluminijumsku i PVC stolariju.

"Protekla godina za nas je bila godina velikih ulaganja i inovacija, čime smo kreirali veoma bogat i pristupačan proizvodni program koji je na sajmu izazvao veliko interesovanje", rekla je Rada Atlagić, komercijalni direktor "AM Međugorja", i dodala da ova firma najveći dio svog asortimana izvozi u zemlje regiona, te da planiraju širenje na zapadnoevropsko tržište.

"Srebrna libela" u ovoj kategoriji pripala je preduzeću "Promo" iz Donjeg Vakufa, dok je "Bronzana libela" uručena firmama "Drvolik" iz Rogatice i "Bepro" iz Laktaša.

"Zlatni libelu" u kategoriji novih proizvoda u građevinarstvu zahvaljujući troslojnom podu osvojio je banjalučki "Drvoprodeks", koji oko 90 odsto svog podnog proizvodnog programa izvozi na zahtjevno njemačko tržište. Darko Partalo, direktor "Drvoprodeksa", kaže da je troslojni pod veoma pogodan za ugradnju podnog grijanja i da sve više iz upotrebe istišće laminate i mozaičke parkete.

Kotorvaroški "Fagus" dobitnik je "Srebrne libele" u ovoj kategoriji, dok su sa "Bronzanim libelama" kući otišli "Ingplast" iz Cazina i "Zagožen" iz Žaleca.

U kategoriji građevinske mehanizacije i prateće opreme "Zlatnu libelu" je osvojio sarajevski "Teknoxgroup BH", zvanični zastupnik proizvoda kompanije "Caterpillar" za BiH i Albaniju.

"Uprkos najavi velike krize, posebno u građevinarstvu, tokom sajma smo prodali svu izloženu mehanizaciju, a jedna od najvrednijih je prodaja 50-tonskog bagera za 800.000 KM", rekao je Lazo Kovačević iz sektora prodaje firme "Teknoxgroup BH".

"Srebrnu libelu" u ovoj kategoriji je osvojila sarajevska firma "Terra BiH", dok je "Bronzanu libelu" dobio "Lager" iz Posušja.

Uporedo sa "Gramesom" zatvoren je i Sajam dostignuća u mašinskoj i elektroindustriji, a banjalučka "Maxmara" je osvojila "Zlatnu labelu" u oblasti mašinske industrije, dok je prvonagrađena u sektoru elektroindustrije bila "Kaldera Company" iz Laktaša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti