Projekt "Nula otpad" čeka saglasnost EK: Mostar postaje čistiji grad

22.09.2011. 09:37 / Izvor: Večernji List
Projekt 'Nula otpad' čeka saglasnost EK: Mostar postaje čistiji grad

U mostarskom hotelu Ero održan je radni sastanak na kojem se raspravljalo o korištenju pretpristupnih, (IPA) Adriatic fondova o zbrinjavanju krupnog otpada. Na sastanku su bili prisutni predstavnici talijanskih regija Abruzzo i Marche, hrvatskih gradova Splita i Dubrovnika, predstavnici glavnoga grada Albanije Tirane i domaćina Mostara, odnosno Hercegovačko-neretvanske županije.

Dobra suradnja

Tenderi za fondove IPA Adriatic objavljeni su početkom kolovoza u Veneciji. Radi se o projektu, za koji se dugo lobiralo, u ukupnoj vrijednosti od 1.4 milijuna eura.

"Nadamo se da će uz dobru suradnju ovaj zajednički projekt dobiti suglasnost Europske komisije i to bi bio velik uspjeh kako za grad Mostar, tako i za širu regiju", kazao je za Večernji list Slađan Topuzović, savjetnik za međunarodne odnose talijanske regije Abruzzo i koordinator projekta. Konkretno, ukoliko projekt dobije odobrenje EK, grad Mostar, koji je prepun ruševina i neadekvatno zbrinutog otpada, dobio bi tehniku koja bi mu omogućila lakše i bolje zbrinjavanje otpada.

Aplikacije za projekt traju do početka studenoga, nakon čega projekt ulazi u završnu fazu elaboriranja od EK sa sjedištem u Aquilli (Abruzzo) koji bi krajnju odluku trebao donijeti u ožujku 2012. godine. Prvi put se događa da se Grad Mostar stavlja na čelo jednog projekta.

"Mi smo s ovim projektom pokušali ići i prošle godine, međutim nismo naišli na razumijevanje Direkcije za europske integracije iz Sarajeva, pa se nadamo da će ove godine iskazati više razumijevanja", dodaje Topuzović.

Nositelj projekta ispred Grada Mostara je Služba za gospodarstvo i komunalno-inspekcijske poslove koja već dulje vremena radi na prekograničnim projektima koje raspisuje EU.

"Ovaj projekt naziva “Nula otpad” nudi rješavanje komunalnog otpada na području Mostara. Projekt je vrlo važan jer rješava bitne stvari koje se tiču komunale i boljeg stanja u gradu. Mi ćemo imati aktivnosti na razdvajanju komunalnog otpada, o mogućnosti nabave vrećica za otpad koje će se dijeliti građanstvu. Grad Mostar bi u okviru projekta trebao izraditi pravilnik o načinu skupljanja, odvožnje i odlaganja otpada. Pravilnikom bi detaljno bilo propisano kad i u koje se vrijeme može bacati otpad, kad se odvozi i gdje se odlaže. Provedbom projekta neke bi loše stvari koje danas viđamo po gradu prestale biti vidljive na ulicama, odnosno grad bi postao čišći", kazala nam je dr. Ivana Marić, šefica Službe za gospodarstvo.

Višestruka korist

Ukoliko Europska komisija odobri sredstva, Gradu Mostaru bi od 1,4 milijuna eura bilo odobreno oko 300.000 tisuća eura. U cijeloj priči bitno je da je Mostar preuzeo liderstvo u ovom partnerstvu što je iznimka u BiH. Sredstva bi bila operativna negdje sredinom naredne godine. Grad Mostar je do sada imao implementiranih sličnih projekata. Jedan od njih je projekt Stars čija je vrijednost bila 45.000 eura, a odnosio se na povezivanje poduzeća iz regije Hercegovine s gradovima u Hrvatskoj i Italiji.

Ovaj projekt bio je od višestruke koristi za Grad Mostar jer je njime otpočela uska suradnja s regijom Abruzzo koja se do danas produbila što je dokazano i prošlog vikenda kad je prvi put u povijesti u Mostar sletio zrakoplov iz Pescare. Regija Abruzzo također je bila i nositelj aktivnosti talijanskog nastupa na mostarskom Sajmu gospodarstva na kojem je Italija bila zemlja partner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti