Tajan postaje najprivlačnija mikrodestinacija na području ZDK, ali i šire

19.10.2011. 12:33 / Izvor: eKapija.ba
Tajan postaje najprivlačnija mikrodestinacija na području ZDK, ali i šire

Delegacija Europske Unije u BiH je u augustu 2010. godine Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona i partnerima u projektu Općini Zavidovići, JP Šumsko privredno društvo ZDK i SNIK «Atom» dodijelila sredstva u iznosu od 350.000 eura za realizaciju projekta «TAJAN – Tourism, Adventure, Joy, Attractions, Nature». Ukupna vrijednost projekta, zajedno sa finansijskim učešćem partnera iznosi 468.000 eura.

Osnovna ideja projekta jeste ponuditi prirodni lokalitet parka prirode Tajan kao turistički proizvod na tržištu, koji će biti jedinstveno iskustvo posjetiocu i doprinijeti povećanju ekonomske koristi za lokalno stanovništvo. Tokom ovog procesa, strogo će se voditi računa da se izbalansiraju potrebe razvoja destinacije sa potrebama očuvanja okoliša.

Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa partnerskim organizacijama, radi na izradi turističkog proizvoda, kombinirajući tri glavna seta aktivnosti: razvoj turističke infrastrukture, koordinaciju i razvoj ljudskih resursa, te segmentaciju tržišta, odnosno uspostavljanje veza sa ciljnim tržištima.

"Kombinacija treninga i razvoja infrastrukture će obogatiti turističku ponudu Tajana, a marketinške aktivnosti zajedno sa promotivnim događajima će kontribuirati poboljšanju imidža o Tajanu kao turističkoj destinaciji", navode iz TZ ZDK.

Ovakav pristup će obezbijediti nastup na novim tržištima (promatranje divljine, biciklizam, planinarenje, hodanje na krpljama, avantura, speleološki događaji, ekoturizam, događanja i drugo), te povećati tržišni udio destinacije na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu, pa samim tim i udio BiH na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Krajnja ideja projekta u dugoročnom smislu je kreiranje modela održive turističke destinacije za Tajan, koji će omogućiti lokalnim upravljačima i vlasnicima da unaprijede ovaj proizvod, da stvaraju nove proizvode i sistematski promoviraju destinaciju.

Od početka realizacije Projekta pa do danas, završene su sve obuke koje su predviđene, i to: edukacija na temu "Razvoj turizma baziran na potrebama zajednice", obuka za odabrane Bed&Breakfast pružaoce usluga, obuka za planinske vodiče, obuka za članove GSS, što je rezultiralo certificiranjem 10 planinskih vodiča međunarodno priznate «A» kategorije, te 11 certificiranih gorskih spasilaca.

Također, nabavljena je oprema za GSS spasavanje, speleo oprema i 25 bicikala za brdski biciklizam koji će biti na raspolaganju turistima koji budu dolazili da uživaju u ljepotama Tajana. Na Tajanu je, u mjesecu maju, održana biciklistička utrka «Tajan 2011.» na kojoj je učestvovalo 55 takmičara i 25 rekreativaca, a u junu je održan devetodnevni speleo kamp u kojem je učestvovalo 29 istraživača iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Jedna od važnijih projektnih aktivnosti koja će uveliko poboljšati atraktivnost, kao i sadržaj ponude Tajana, jeste razvoj integrisanog sistema planinskih staza pod nazivom "Tajan tour", i do danas je markirano ukupno 182 km staza za razne namjene (planinarenje, biciklizam i turno skijanje). Razvoj i markiranje staza se vrši u skladu sa propisima koje je izdala Komisija za planinarske putove BiH, a poštujući Zakon o šumama FBiH, kao i Zakon o zaštiti okoliša FBiH. Sve staze su pokrivene GPS navigacijom, što je svakako jedinstveno na našem području.

Bitan set aktivnosti koje se realizuju u sklopu Projekta je svakako izgradnja infrastrukture. To su sanacija jezera Mašica, sanacija staza do pećina, unutrašnje uređenje pećine "Srednja stijena" i sanacija ulaza u pećine "Srednja stijena" i "Lukina pećina", te izgradnja Turističkog informacionog centra, potom izgradnja osmatračnica za posmatranje i fotografisanje divljači na području Tajana i eko kompostnih toaleta.

Kako je saopćeno iz Turističke zajednice ZDK, na Tajanu se trenutno rade staze do pećina, vrši se sanacija jezera Mašica i njegovo vanjsko uređenje, te se završava unutrašnje uređenje pećina. Ove sedmice počinje izgradnja Turističkog informacionog centra, kao i osmatračnica i eko kompostnih toaleta.

Uporedo sa edukacijom, nabavkom opreme i infrastrukturim radovima, radi se na marketing promociji u vidu uspostvaljanja saradnje sa turističkih agencija, s ciljem da se osigura da sve aktivnosti oslikavaju potrebe i očekivanja turista. Turističke agencije koje se bave incoming turizamom već su pokazale interes da djeluju kroz uključivanje u planiranje aktivnosti na Tajanu. Uključenost turističkih agencija će dugoročno rezultatirati planiranjem i kreiranjem akcija koje su tržišno orijentirane, a koje su dobre za zaštitu spomenika prirode.

Po završetku navedenih aktivnosti u vidu izgradnje planirane infrastrukture, planirana je agresivnija marketinška promocija tokom 2012. godine koja će nesumljivo dovesti veliki broj kako domaćih, tako i inostranih turista. Planirano je sedam različitih promotivnih događaja, koji će destinaciju Tajan učiniti vidljivijom za prvenstveno domaće, ali i za strane turiste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti