Stečaj brži od privatizacije: Prodaja državnog kapitala u RS-u i dalje ide nizbrdo

19.11.2011. 10:11 / Izvor: eKapija.ba
Stečaj brži od privatizacije: Prodaja državnog kapitala u RS-u i dalje ide nizbrdo

U Republici Srpskoj tokom 2011. putem berze prodan je državni kapital u samo jednom preduzeću, iako je planom za ovu godinu bilo predviđeno prodaja 48 preduzeća.

Kako su nam potvrdili u Investiciono-razvojnoj banci, pet preduzeća je otišlo u stečaj, a državni kapital u 17 preduzeća , od toga 16 manjinskih paketa akcija i jedan većinski, u nekoliko navrata je nuđen na prodaju putem berze, ali bezuspješno.

"Takođe, bila je predviđena i izrada posebnih privatizacionih programa za 14 strateških preduzeća od čega je u njih 6 tokom 2011. godine pokrenut postupak stečaja, a za druga preduzeća izrada programa je odložena zbog započetih postupaka finansijskog restrukturiranja ili drugih aktivnosti koje je okončati prije privatizacije, a koje mogu biti od direktnog uticaja na uspjeh prodaje", kaže Zoran Popović, portparol IRB-a RS.

On ističe da od 2009. godine došlo do značajnog zastoja u procesu privatizacije prvenstveno zbog nedovoljnog interesovanja investitora, pa tako tokom 2010. nije privatizirano niti jedno preduzeće.

Situaciju dodatno otežavao činjenica da se broj preduzeća u stečaju iz godine u godinu povećava što ukazuje i na neatraktivnost preostale privatizacione ponude.

U portfelju Akcijskog fonda RS trenutno se nalazi preostali neprivatizovani državni kapital u oko 301 preduzeću. Od toga je 54 komunalna preduzeća i lokalne RTV stanice koje u skladu sa zakonima neće biti privatizovane već će državni kapital biti prednesen u vlasništvo općina na čijoj se teritoriji nalaze.

Ukupno 117 preduzeća je u postupku stečaja ili likvidacije pa samim tim nisu predmet privatizacije, a 11 strateških preduzeća koja prema odluci Vlade RS do daljneg neće biti privatizovana.

"Od 119 preduzeća koja mogu biti privatizovana njih 56 još uvijek nisu izvršila usklađivanje oblika organizovanja sa važećom zakonskom regulativom te do okončanja ovih aktivnosti neće biti nuđena na prodaju, a izvjesno je da će i neka od njih najvjerovatnije završiti u postupku stečaja", ističe Popović.

Najvrijednije kompanije za privatizaciju kojima Republika Srpska trenutno raspolaže strateška preduzeća Orao a.d. bijeljina, Kosmos a.d. Banja Luka, Famos a.d. Istočno Sarajevo, Fabrika motora specijalne namjene a.d. Istočno Sarajevo, kao i preduzeća HPK Hemijska prerada kukuruza a.d. K. Dubica, Poslovna zona a.d. Banja Luka i Industrijske plantaže a.d. Banja Luka.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti