Ministarstvo okoliša i turizma pomaže održavanje sajmova i simpozija

12.12.2011. 15:20 / Izvor: eKapija.ba
Ministarstvo okoliša i turizma pomaže održavanje sajmova i simpozija

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u cilju razvoja turizma kao strateške grane privrede, finansijski će podržati projekte koji se odnose na održavanje međunarodnih simpozija i sajmova.

Radi se o već poznatim projektima koji žive nekoliko godina u našoj zemlji, kao i projektima koji će tek postati prepoznatljivi i kojim će ova vrsta finansijske pomoći dobro doći.

Izet Nuhanović, koji stoji iza jednog od najuspješnijih sajmova u BiH (Sajma LIST), koji se svake godine tradicionalno u maju održava u Lukavcu u razgovoru za ekapiju kaže kako je ovo dobra potpora, iako su u odnosu na prošle godine sredstva nešto niža.

"Pripreme za održavanje LISTA 2012. su u toku, tako da ćemo i dalje raditi na podizanju kvaliteta, pratećih sadržaja", naglašava Nuhanović.

Konkurencija je bila jaka, stoga je Ministarstvo imalo težak zadatak tokom odabira. Među 35 projekata koji su dobili potporu našli su se: Međunarodni sajam turizma LIST 2011 (Nuhanović Lukavac), Fine Wine&Good 2 Međunarodni salon okusa (Udruženje salon okusa Ilidža), Promocija turističkih proizvoda BiH na sajmovima i workshoopovima u zemljama Europske unije (Udruženje inkaming agencija i turističkih vodiča u BiH), Promocija Gastro ponude BiH u sklopu Evropskog festivala dizajna (Udruženje kuhara u BiH), Međunarodni ekološki sajam EKOBIS 2011 (Privredna komora USK Bihać), Upoznao BIH svoju zemlju (HAYAT, Sarajevo), Promocija turizma, turističkih destinacija, te promocija očuvanja prirodne i kultuno-hitorijske baštine (RTVFBIH Sarajevo), 445.skokovi sa Starog mosta u Mostaru (Klub skakača u vodu Mostar)...

Inače, ukupna sredstva za poticanje turizma za 2011. godinu iznose 5,112 miliona KM, a prema ranijoj Odluci Vlade FBiH raspoređena su za sufinansiranje deset programa. Stoga je za ovu namjenu, odnosno za organiziranje i sudjelovanje na manifestacijama i programima od značaja za razvoj i promociju turizma osigurano 600.000 KM.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti