Prekogranična saradnja: Bihać i Karlovac aplicirali sa projektom "TOURNET"

21.12.2011. 15:33 / Izvor: eKapija.ba
Prekogranična saradnja: Bihać i Karlovac aplicirali sa projektom 'TOURNET'

U Bihaću je danas održana zajednička promocija projektnog prijedloga "TOURNET" kojim je aplicirano na Drugi poziv za prijavu projektnih prijedloga za Prekogranični program Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007-2013, koji potiče suradnju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Poziv IPA CBC HR – BiH zatvoren je 05.12.2011.godine, a na isti je aplicirano sa zajedničkim projektnim prijedlogom "TOURNET".

Projektni prijedlog "TOURNET" uspješno je i u roku pripremljen i apliciran na poziv IPA CBC- BiH-HR komponenta II, Mjera 1.1. Zajednički razvoj turističke ponude od Privredne komore USK (aplikant), Općine Bihać (partner), PLOD Centra (partner) i Općine Cazin (partner) s BiH strane i Turističke zajednice Grada Karlovca (funkcionalni vodeći aplikant), Grad Karlovac (partner), Centar za razvoj kontinentalnog turizma (partner), Grad Sisak (partner), Grad Slavonski Brod (partner)i Grad Duga Resa (partner) sa strane susjedne Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta je 469.317,31 EUR, vrijednost projekta s bh. strane iznosi 216.135,46 EUR, a od toga učešće EU u sufinanciranju iznosi 174.514,98 EUR. Opći cilj ovog projekta, kako je kazano, odnosi se na integraciju i povezivanje ekonomije u pograničnom području, povezivanjem pružatelja turističkih usluga, lokalnih vrijednosti i proizvoda, poticanjem prekogranične suradnje i poboljšanjem kapaciteta u području turizma, kako bi se stvorila prepoznatljiva zajednička turistička ponuda.

Kako je ovom prilikom između ostalog istakao načelniik Muslić, grad Bihać ovim projektom nastoji postići poboljšanje prekograničnih proizvoda i usluga, a što obuhvata: rekonstrukciju male turističke infrastrukture na predmetnom području, zatim, nabavku vanjskih fitness mašina za "STENS", izgradnju pješačke staze, sportskog igrališta, hortikulturno uređenje prostora, opremanje urbanom opremom i drugo na lokaciji u Midžić mahali.

Prema riječima pročelnice Ljubice Tržok, Grad Karlovac želi ovim projektom nastaviti dobru suradnju s Bihaćem, u čemu vide budućnost obnove nekadašnjih odnosa, ali i širenje suradnje novim zajedničkim projektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti