Pokrenut brojač budžetske potrošnje: Institucije bh. vlasti troše skoro milion KM na sat

23.12.2011. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Pokrenut brojač budžetske potrošnje: Institucije bh. vlasti troše skoro milion KM na sat

Danas je pokrenut brojač budžetske potrošnje, postavljen u u centru grada, preko puta male pošte u ulici Ferhadija. Brojač će 24 sata prikazivati količinu i brzinu budžetske potrošnje kako bi služio kao podsjetnik na količinu novca poreskih obveznika koju bh. institucije vlasti potroše tokom godine.

Iz sekunde u sekundu, brojač prikazuje budžetsku potrošnju svih nivoa vlasti (entitetskih, kantonalnih, općinskih, kao i državnom i nivou distrikta Brčko). Od početka ove godine, do petka, 23. decembra, institucije svih nivoa vlasti u BiH su potrošile 8,470,440,000 KM budžetskog novca, što je 275 KM u sekundi, nešto manje od milion na sat. Za rad državnih službenika, odnosno njihovu doživotnu sinekuru, iz džepova poreskih obveznika izdvojeno je preko 3,2 milijarde KM.

"Federacija Bosne i Hercegovine od 2012. godine počinje sa otplatom obveznica po staroj deviznoj štednji i ratnim potraživanjima, što će stvoriti veliki budžetski deficit. Država BiH u 2013. godini počinje otplaćivati kredit po Stand – by aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda, tako da su pred građanima BiH brojni izazovi. Smatramo da je adekvatno informisanje građana o budžetskoj potrošnji kao i samom budžetskom procesu, neophodan korak kojim bi preuzeli aktivno učešće u ovom procesu" rekao je izvršni direktor Fondacije CPI Damir Mehmedbašić.

Ukupni iznos godišnje budžetske potrošnje temelji se na procjenama zvaničnog dokumenta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za 2011. godinu, a na osnovu podataka nadležnih bh institucija.

Građani imaju pravo na informaciju jer ona smanjuje mogućnost manipulisanja njihovim novcem. Kvaliteta života građana zavisi direktno od njihove uključenosti u budžetske procese.

Nadamo se da će kontinuirana informisanost javnosti o budžetskoj potrošnji inicirati aktivnije učešće građana i preuzimanje dijela odgovornosti u budžetskom procesu kako bi obezbijedili racionalno i efikasno raspolaganje javnim prihodima, poručuju iz Fondacije CPI.

Postavljanje brojača finansirali su Fond otvoreno društvo BiH i USAID/CAP II program posredstvom Centra civilnih inicijativa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti