Projekt izgradnje mesne industrije u Skelanima vrijedan 8 miliona KM

01.02.2012. 08:31 / Izvor: SRNA
Projekt izgradnje mesne industrije u Skelanima vrijedan 8 miliona KM

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Miroslav Milovanović rekao je da je za realizaciju projekta izgradnje mesne industrije u Skelanima kod Srebrenice neophodna puna saglasnost Vlade Srpske, jer je riječ o investiciji od osam miliona KM.

Milovanović je rekao da je sa predstavnikom kompanije koja je zainteresovana za realizaciju tog projekta danas dogovoreno da obnovi pismo namjere koje je Vladi uputio prije nekoliko godina.

“Neophodno je da napravimo i akcioni plan po kojem bi u ovom slučaju mogli postupati, ako budemo mogli da obezbijedimo sredstva iz studije opravdanosti ovog projekta", rekao je Milovanović u Skelanima nakon sastanka sa zainteresovanim investitorima.

Milovanović je rekao da je realizacija projekta izgradnje hladnjače, o kojem je danas takođe razgovarano sa zainteresovanim investitorima, izglednija u nekom kraćem periodu.

"To je vrlo realna priča, jer je potencijalni investitor zainteresovan za ulaganje 70 odsto sredstava od ukupno milion i po KM, koliko vrijedi izgradnja hladnjače", rekao je Milovanović.

On je dodao da ovaj investitor od Vlade Republike Srpske traži pomoć za dobijanje sredstava od Investiciono razvojne banke u iznosu od 30 odsto.

"Ovo je vrlo dobar projekat, a klimatski uslovi na području Skelana i Srebrenice veoma su povoljni za uzgoj jagodičastog i koštunjavog voća", rekao je Milovanović i dodao da je sa poljoprivrednim proizvođačima danas u Skelanima dogovorio da u najskorije vrijeme formiraju zemljoradničku zadrugu.

On je pojasnio da bi poljoprivredni proizvođači trebalo da što prije formiraju zemljoradničku zadrugu na principima koje je usvojila Vlada Srpske, kako bi Vlada toj zadruzi mogla da obezbijedi sredstva za oko 600.000 sadnica maline.

Na području Skelana uzgaja se oko 300.000 do 400.000 sadnica maline, ali je neophodno još oko 600.000 kako bi se stvorili uslovi za pun kapacitet jedne hladnjače.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti