Inspektori iz Dablina odlučuju da li će bh. pileće meso i jaja u EU

06.02.2012. 14:42 / Izvor: eKapija.ba
Inspektori iz Dablina odlučuju da li će bh. pileće meso i jaja u EU

U skladu sa zahtjevom koji je BiH uputila DG SANCO-u, odnosno Evropskoj komisiji za izvoz određenih proizvoda životinjskog porijekla iz BiH, a u cilju stvaranja uvjeta za izvoz određenih pošiljaka proizvoda životinjskog porijekla iz BiH na tržište EU u našoj zemlji do 8. februara boravi misijski tim Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina.

U uredu za veterinarstvo kažu kako tim iz Dablina vrši reviziju stanja u sektoru proizvodnje mesa peradi i konzumnih jaja.

"U narednom periodu misijski tim je u posjeti određenim objektima koji se bave proizvodnjom i preradom pomenutih proizvoda, kao i ovlaštenim veterinarskim laboratorijama kako bi utvrdili stvarno stanje funkcionisanja sistema na terenu, odnosno ispunjenost standarda koje EU zahtijeva u ovom pogledu da bi prihvatila garancije nadležnog tijela treće zemlje i stavila je na popis zemalja iz kojih je odobren izvoz ovih pošiljaka na područje EU", ističu iz Ureda za veterinarstvo.

Procedurom je predviđeno da se izvještaj inspekcije ukoliko bude povoljan proslijedi Evropskoj komisiji, koja bi trebalo da stavi BiH na listu zemalja iz koje se mogu uvoziti meso živinskog porijekla i jaja u EU, također od ocjene inspektora o kvalitetu nadzora nad tim procesima zavisi da li će proizvođači iz BiH moći da nastave izvoz u Hrvatsku nakon što ona uđe u EU.

Također, ako dođe do potvrdne odluke, Ured za veterinarstvo, prema ranijim najavama bi trebao kandidovati potencijalne liste izvoznika koji ispunjavaju uslove izvoza na tržišta EU.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti