U okviru projekta za unapređenje Parka prirode TAJAN: EU podržala Zimsku pješačku transverzalu 2012

09.02.2012. 13:17 / Izvor: eKapija.ba
U okviru projekta za unapređenje Parka prirode TAJAN: EU podržala Zimsku pješačku transverzalu 2012

Uprkos ekstremnim vremenskim uslovima, okupljanje planinarskih udruga Bosne i Hercegovine održano je u proteklog vikenda, čime je počela dvodnevna Zimska pješačka transverzala 2012 kao potpora u okviru projekta za promicanje Parka prirode Tajan koji financira EU.

Glavni cilj Zimske pješačke transverzale 2012 bio je okupljanje planinara iz minimalno 10 udruga iz BiH gradova kako bi saznali više o izuzetnom zimskom ambijentu planina koje okružuju park, a time i promicanje Parka prirode Tajan, kao turističkog mjesta koje privlači sve više ljudi posljednjih nekoliko godina.

Uprkos vremenskim uslovima, Zimska pješačka transverzala okupila je planinare iz planinarskih udruga iz Zenice, Kaknja, Zavidovića i Živinica, dok su planinari iz Sarajeva, Tuzle i Visokog bili onemogućeni da doputuju u Zenicu.

Transverzala je imala 30 sudionika, od čega 23 iz šest planinarskih udruga, zajedno sa jednim novinarom, dva vodiča i četiri pripadnika Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona koji su sudjelovali iz sigurnosnih razloga i koji su off-road vozilom sa prikolicom i motornim sankama osigurali siguran pristup zakazanoj ruti.

Podrška Evropske unije je omogućila ovaj događaj koji je pokazao izvrsnu sinergiju između pružatelja usluga i korisnika projekta (Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, kantonalne Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja i vodiča) te je također omogućila ispunjavanje najviših sigurnosnih standarda, čak i u ekstremnim vremenskim uslovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti