Italijani odobrili 84 hiljade eura za projekat tvrđave "Kamengrad"

07.03.2012. 09:50 / Izvor: eKapija.ba
Italijani odobrili 84 hiljade eura za projekat tvrđave 'Kamengrad'

Projekat valorizacije kulturnih vrijednosti srednjovjekovne tvrđave "Stari grad Kamengrad" finansiraće se sredstvima projekta "Sinet", čiji rad finansijski pomaže Vlada Italije.

Prema riječima stručnog saradnika u općinskoj službi za privredno komunalne djelatnosti Sanski Most, Denisa Cerića, ovaj projekat je kandidiran od strane lokalnih vlasti i za njega su odobrena sredstva u iznosu od 84 hiljade eura. Konkretno, projekat podrazumjeva realizaciju nekoliko aktivnosti među kojima je i izgradnja pristupne staze do same tvrđave, kao i neophodne turističke signalizacije.

Odobrenim sredstvima, kako je upoznao Cerić, planira se i izrada regulacionog plana kulturno istorijskog kompleksa "Stari Grad-Musala-Vodopad Blihe". Cilj je da se izradom jednog ovakvog plana stvori jedinstvena cjelina koja će imati i neophodan turistički potencijal. Između ostalog, regulacionim planom je predviđena izgradnja i jednog manjeg turističkog naselja koje bi činile bosanske kuće na prostoru kamengradskog polja. Također, planirana je i realizacija propagandno edukativnih aktivnosti kojima bi javnost bila upoznata sa pomenutim projektom.

U međuvremenu, već je urađen dobar dio posla vezan za uklanjanje rastinja s lokaliteta stare tvrđave, a ove aktivnosti su izveli radnici sanske šumarije. Namjera lokalnih vlasti je da kompleks srednjovjekovne tvrđave, skupa s Musalom i vodopadom Blihe u budućem periodu bude dio turističke ponude općine Sanski Most. Također, u budućnosti se planiraju i aktivnosti vezane za arheološko istraživanje ovog prostora kao i rekonstruktivne radove na zidinama i bedemima.

Povijesni podaci koji su dostupni, kažu da je tvrđava izgrađena u 13. vijeku, kada su ovim prostorima vladali Ugari. Babonići, knezovi blagajski i ugarski vazali, proširili su tvrđavu u 14. vijeku, kada im je kralj Sigismund povjerio na upravljanje takozvane Donje krajeve, koje su obuhvatale četiri župe, što je prostor koji danas čine općine Sanski Most i Ključ.

Kamengradska tvrđava je služila za kontrolu puteva koji su vodili dolinom rijeke Sane. Poslije turskih osvajanja Kamengrad je dugo vremena bio najisturenija vojna utvrda prema zapadu i sjedište istoimene turske kapetanije. Daljim turskim osvajanjima Kamengrad je izgubio prvobitni značaj, a sjedište kapetanije preneseno je u Stari Majdan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti