Regionalni pčelarski centar u Trebinju: Završetak prve faze izgradnje u avgustu

29.03.2012. 15:48 / Izvor: SRNA
Regionalni pčelarski centar u Trebinju: Završetak prve faze izgradnje u avgustu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve koji mogu da pomognu završetak izgradnje savremenog regionalnog pčelarskog centra u Trebinju, koji ima uslove i potencijale da postane regionalni centar pčelarstva za jugoistočnu Evropu.

Predstavnici Saveza udruženja pčelara Republike Srpske i Pčelarske zadruge "Žalfija" na jučerašnjem sastanku u Banjaluci upoznali su predsjednika Dodika o dinamici radova i planovima da prva faza izgradnje bude završena u avgustu, kada će centar biti i otvoren.

Predstavnici pčelara upoznali su Dodika sa aktivnostima saveza i zadruge, saradnjom sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, kao i realizovanim projektima i planovima za unapređenje proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda u Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Inače, izgradnjom savremenog regionalnog pčelarskog centra u Petrovom polju u Trebinju pčelarstvo u Hercegovini postaće prepoznatljivo ne samo na prostoru BiH, već i u regionu, rekao je Srni predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Radivoje Maksimović.

On je napomenuo da je za završetak prve faze projekta nedostajalo oko 150.000 KM, ali da će Centar biti završen u narednih nekoliko mjeseci zahvaljujući finansijskoj podršci predsjednika Srpske Milorada Dodika, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i opštine Trebinje.

"Izgradnjom regionalnog centra, pčelari istočne Hercegovine dobiće jedan objekat koji će ispunjavati sve uslove predviđene svjetskim standardima i omogućiće izvoz meda u zemlje EU tako da će pčelarstvo ove regije postati prepoznatljivo na širim prostorima", dodao je Maksimović, ističući da je cilj i zaštititi hercegovački med, odnosno brendirati pčelinje proizvode.

Maksimović je naveo da je do sada izgrađen dio objekata u kojem je smješten muzej pčelarstva, degustaciona sala i sala za sastanke, te da su u toku završni radovi na dijelu objekta za proizvodnju voska, pogača i otkupa meda.

Prema njegovim riječima, oprema iz pčelarske zadruge "Žalfija" Trebinje biće preseljena u novoizgrađeni Centar, obezbijeđen je dio nove opreme, a planirano je da se ove godine počne i sa otkupom meda.

"Druga faza projekta, čiji će radovi naknadno početi, podrazumijeva izgradnju još jednog sprata i potkrovlja u kojem će biti smještena laboratorija, kancelarija i muzej pčelarskih proizvoda", kaže Maksimović.

On je najavio da će svečanost povodom završetka prve faze izgradnje regionalnog pčelarskog centra biti organizovana 19. avgusta, kada će biti organizovana međunarodna manifestacija "Med-fest - Trebinje" kojem će, kako je rekao, prisustvovati eminentni stručnjaci pčerastva iz zemlje i inostranstva.

Maksimović je podsjetio da je pčelarska zadruga "Žalfija" Trebinje, koja je i nosilac cijelog projekta, svakim danom sve prepoznatljivija u zemlji i inostranstvu, napominjući da trenutno ima 63 zadrugara, pet stalno zaposlenih radnika i deset sezonaca, a da će se otvaranjem Centra biti stvoreni uslovi za zaposlenje još toliko radnika.

Ukupna vrijednost ovog jedinstvenog objekta u BiH je oko dva miliona maraka, a dio finansijskih sredstava obezbijeđen je uz pomoć italijanske nevladine organizacije "Oxfama" i projekata USAID/Sida FARMA, a projekt finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna razvojna agencija (Sida).

Oko 1 500 pčelara sa područja istočne Hercegovine sa svojih četrdesetak hiljada pčelinjih društava u prosjeku u posljednjih pet godina proizvedu oko 400 tona visokokvalitetnog meda, koji su do sada plasirali na područje BiH, a prema najavama, stvaraju se uslovi da se uskoro izvozi i za zemlje EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti