Svjetske kompanije zainteresirane za gradnju autoceste od Sarajeva do Mostara

12.04.2012. 11:43 / Izvor: Dnevni list
Svjetske kompanije zainteresirane za gradnju autoceste od Sarajeva do Mostara

Za gradnju autocesta na koridoru Vc na potezu od Sarajeva do Mostara nema prepreka osim novca, kazao je federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić komentirajući planove o gradnji u ovoj godini.

Pojašnjava da na potezu od "Sarajevo juga" do "Mostar sjevera" nema spornih stvari, a kako će se sporni dijelovi ispod Mostara, poput Počitelja i Blagaja, riješiti vrlo brzo uz dogovor koji je na pomolu.

"Za radove nema nikakvih prepreka osim što nam treba novac", poručio je Bijedić.

Ipak rješenje i za nedostatak novca možda je na pomolu, jer je konzorcij, sastavljen od dvije vodeće građevinske kompanije na svijetu, američkog Bechtela i turske ENKA-e, zainteresiran za sudjelovanje u radovima na potezu Sarajevo-Mostar i dobivanje koncesije za ovu dionicu.

Ovo nam je djelomično potvrdio i Bijedić koji naglašava da je poznati konzorcij zainteresiran za sudjelovanje na tenderu i gradnju pojedinih dionica na koridoru, ali da je davanje koncesije posebna priča o kojoj još nema govora, piše Dnevni list.

"Koncesija još nije stvar o kojoj se može pričati jer prvo ide tender pa tek onda se razgovara o uvjetima", poručio je Bijedić. Naglašava i to kako Vlada po Zakonu o javnim nabavama nikome ne može dodijeliti posao i dati garanciju da će dobiti isti, ali kako je jako važno da su tako velike tvrtke zainteresirane.

"Za očekivati je da će biti ozbiljan sudionik tenderskog natječaja, no nitko ne može točno reći što će biti. Oni su zainteresirani i to je jako važno", zaključio je Bijedić.

Valja reći i kako je Bechtel najveća građevinska kompanija u SAD-u i, prema nekim procjenama, najveća na svijetu, s godišnjim prihodima od oko 30 milijardi dolara. S druge strane, ENKA je najveća turska građevinska tvrtka i također jedan od giganata na međunarodnom planu. Poznati konzorcij već gradi ceste u regiji, a na Kosovu je za samo godinu napravio 38 kilometara autoceste, što je više nego što je u BiH izgrađeno za 11 godina. Ovaj konzorcij važan je i s aspekta osposobljavanja domaćih tvrtki koje bi se, ako Bechtel i ENKA dobiju posao, udružile s ovim konzorcijem i samim tim učile od najboljih stručnjaka na svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti