Trebevićka žičara: Početak procedure za ugovaranje radova i nadzora u jesen

20.04.2012. 08:56 / Izvor: eKapija.ba
Trebevićka žičara: Početak procedure za ugovaranje radova i nadzora u jesen

Sarajevska atrakcija bi ponovo trebala biti u funkciji sljedeće godine, kada će trebevićka žičara biti obnovljena zahvaljujući finansijskoj pomoći Evropske unije i velikodušnoj donaciji iz Švicarske.

Jučer su ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i Andre Schaller, ambasador Švicarcke konfederacije, obišli lokalitete polazne i krajnje stanice trebevićke žičare, u naseljima Bistrik i Brus.

Posjet je realiziran u svjetlu predstojeće, opsežne pomoći Europske unije obnovi kapaciteta trebevićke žičare u ukupnom iznosu od 2.2 milijuna EUR iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA), navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Tokom obilaska lokaliteta, ambasador Sorensen je svjedočio trenutnom stanju u kojemu su kapaciteti i ruta žičare, kako bi bio upoznat sa lokacijom jednog od značajnih prioriteta Europske unije u domenu poboljšanja poslovne i transportne infrastrukture u zemlji.

Nakon sto je švicarski ski-centar Graechen donirao opremu u decembru 2011. godine, EU preuzima daljnje financiranje izrade idejnog rješenja, pripreme i izvođenja građevinskih radova na obnovi kapaciteta žičare i instalacije sve opreme i stubova, kao i nadzora i kontrole kvalitete samih radova.

Inače, na poziv Delegacije Evropske unije u BiH, u Sarajevu od jučer boravi delegacija eksperata iz Italije čiji je zadatak da snime stanje u vezi sa obnovom Trebeviće žičare i na osnovu toga u roku od četiri mjeseca pripreme Projekat revitalizacije žičare.

U delegaciji se nalaze građevinski, mašinski i elektroinženjer koji imaju veliko iskustvo u pripremi projekata za izgradnju svih žičara za vrijeme organizacije Zimskih olimpijskih igara 2006. godine u Torinu.

U Sarajevo je također stigla delegacija eksperata iz Švicarske koja ima iskustvo sa demontiranom i doniranom žičarom iz ski-centra Graechena.

Delegacije eksperata iz Italije i Švicarske primio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima koji ih je upoznao sa dosadašnjim i budućim aktivnostima u okviru realizacije ovog projekta.

Eksperti su jučer posjetili lokalitete polazne i krajnje stanice Trebevićke žičare, u naseljima Bistrik i Brus, a danas su u posjeti EUFOR-ovoj bazi u Butmiru, gdje je ova oprema uskladištena, radi utvrđivanja potreba za nabavku dodatne opreme za kompletan završetak ovog projekta

Podrška procesu obnove trebevićke žičare je već započeta financiranjem izrade idejnog rješenja koje je u toku, i svih pripremnih radnji koje će osigurati zadovoljavajući, tehnički korektnu i administrativno kompletiranu osnovu za objavu tzv. "dizajniranje i izgradnja" tenderske procedure za radove koji će voditi ka obnovi kapaciteta trebevićke žičare.

Početak procedure za ugovaranje radova i nadzora se očekuje u jesen ove godine, dok bi okvirni završetak radova mogao biti do jeseni 2013. godine, kada se očekuje da bi žičara mogla biti ponovo u punoj funkciji.

Podrška Europske unije ovom projektu je od vitalnog značaja za socio-ekonomski razvoj BiH i poboljšanje kvalitete zivota bh. građana, ali je i od dobrobiti za sve turiste, kako unutar zemlje, tako i za one koji dolaze u BiH, i osigurati će da bude u skladu sa europskim standardima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti