Uspjeh kompanije ThermoFLUX: Toplovodni kotlovi i kamini iz Jajca osvojili kupce

04.05.2012. 08:45 / Izvor: eKapija.ba
Uspjeh kompanije ThermoFLUX: Toplovodni kotlovi i kamini iz Jajca osvojili kupce

Za uspjeh u poslu potreban je poduzetan duh i dobar osjećaj da kada vam se ukaže prilika, vi je i iskoristite.

ThermoFLUX iz Jajca danas je jedna od najperspektivnijih kompanija u Bosni i Hercegovini. Bave se proizvodnjom toplovodnih kotlova i kamina na pelet i ugalj.

ThermoFLUX bilježi stalan rast iz godine u godinu, a izvoze oko 32 posto svoje proizvodnje.

Počeli su 2007. godine iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja sa tri zaposlena, vođeni vizijom jednog čovjeka, osnivača i vlasnika Tomislava Ladana, koji je na vrijeme uvidio novu prigodu na tržištu.

"Čestim poskupljenjem lož-ulja i plina sam uvidio da će u većini domaćinstava u BiH drvo i pelet ostati kao jedini energent za zagrijavanje svojih domaćinstava. Tu sam uvidio jako dobru poslovnu priliku koju sam i iskoristio", navodi Tomislav Ladan.

U ThermoFLUX-u je trenutno zaposleno 68 radnika koji svoje znanje i umijeće dokazuju svaki dan, proizvodeći kotlove koji su svoje mjesto osim na tržištu BiH, pronašli i na tržištima Njemačke, Austrije, Grčke, Slovenije, ispunjavajući pri tom sve rigorozne zahtjeve o sigurnosti i energetske učinkovitosti koji su se stavljali pred njih.

(Foto: Tomislav Ladan)

No, na samom početku, nije sve bilo lako.

"U početku mi je bilo najteže naći stručne kadrove za vođenje proizvodnje. Teško je bilo ubijediti ljude da napuste postojeća poduzeća i počnu raditi za novoosnovano poduzeće. Ekonomska kriza mi je tu uveliko pomogla jer su poduzeća u okruženje otpuštala ljude, a mi smo ih zapošljavali", navodi Ladan.

U proizvodnom programu ove kompanije nalaze se tri grupe proizvoda: kotao na pelet, automatski kotao na sitni ugalj i kamini na pelet.

U 2010. godini Thermoflux je na tržištu prodao 330 jedinica kotlova i kamina, sa tendencijom povećanja u budućnosti.

Jasna vizija i poduzetan poslovni duh je ono što krasi menadžment ove kompanije.

"Budućnost Thermofluxa vidim u obnovljivim izvorima energije koji će se zasigurno sve više koristiti. Primarni cilj za 2012. godinu je konačni proboj na zapadnoevropsko tržište", ističe Ladan.

I nema zime dok se ThermoFLUX za grijanje brine.

Kompanija ThermoFLUX d.o.o. Jajce dobitnik je BH Biznis nagrade "Gazela", koju dodijeljuje Kameleon M&M Grupa i zahvaljujući kojoj je bosanskohercegovačka javnost imala priliku upoznati se sa poslovnim rezultatima ove uspješne firme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti