Hercegovina postaje sve atraktivnija turistička destinacija za Šveđane

04.05.2012. 12:21 / Izvor: eKapija.ba
Hercegovina postaje sve atraktivnija turistička destinacija za Šveđane

Velike grupe turista iz daleke i hladne Švedske zaputit će se ove turističke sezone na jug Europe kako bi posjetili Hercegovinu i doživjeli prirodne, kulturne i povijesne ljepote koje ova regija nudi.

Prošle godine Agencija Lasta Travel iz Mostara zabilježila je 558 noćenja gostiju iz Švedske u Bosni i Hercegovini, dok se za ovu turističku sezonu već predbilježilo njih 330 i to za četiri, pet ili sedam noćenja.

Riječ je mahom o osobama treće starosne dobi koji su za svoje ugodne trenutke odabrali upravo posjet sunčanoj Hercegovini, u sklopu kojeg će dio njih imati izlete i na području Dalmacije.

Rezultat je to aktivnog rada Agencije Lasta Travel, koja je odlučna u svojoj misiji da stanovnicima sjevernog kraja Europe pokažu prednosti Hercegovine i njenog prirodnog, kulturnog i povijesnog blaga. Lasta Travel je u tu svrhu izdala promotivni magazin "Inspiracija Hercegovina", koji je podijeljen u 11 000 primjeraka svim tour operaterima u Švedskoj, dok će ove godine magazin otići i na norveško tržište.

Direktor ove agencije, dugogodišnji turistički radnik u našim krajevima, ali i u Švedskoj, Zlatko Papac kaže kako su najave za ovu godinu bolje i povećanje u odnosu na lanjsku je više od 100%, što će omogućiti dalju ekspanziju Hercegovine kao atraktivne destinacije za odmor Šveđana.

Šveđani ovdje imaju priliku iskusiti posebnosti plodnog submediteranskog kraja na razmeđu civilizacija, kakva je Hercegovina. Prva ovogodišnja grupa turista, njih 33, dolazi već za vikend i provesti će četiri dana obilazeći blaga Hercegovine, poput Blagaja, Počitelja, Žitomislića, Hutova Blata, Kravica, Međugorja, Mostara, Stoca i Trebinja.

Kako bi se Bosna i Hercegovina dodatno popularizirala kao poželjna turistička destinacija u Švedskoj, u organizaciji FIRMA Projecta, Lasta travela i Sarajevo navigatora, u šestom mjesecu će biti organizirano pokazno turističko putovanje za više od 10 tour operatora iz Švedske, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti