Novi biznis u Modriči: Proizvodnju pletenog namještaja zamijenjuje piroliza guma

30.05.2012. 14:37 / Izvor: eKapija.ba
Novi biznis u Modriči: Proizvodnju pletenog namještaja zamijenjuje piroliza guma

Fabrika pletenog namještaja u Modriči zauvijek je ugasila svoju proizvodnju, a na njenom mjestu instaliran je pogon za razgradnju guma, potvrdio je za eKapiju Boško Kurešević, direktor preduzeća Modriča-Šped.

Ova kompanija tokom stečajnog postupka kupila je nekadašnju fabriku namještaja "Galaplet" u Miloševcu kod Modriče, pravnog sljedbenika fabrike "Bosna folklor" iz Sarajeva, sa namjerom da investiraju u proizvodnju i prodaju proizvoda od pruća.

Dvije godine proizvodili su stolice, stolovi, korpe, ležaljke, kućice za kućne ljubimce, vrtne pregrade od pruća, a sva proizvodnja bila je orijentirana ka izvozu.

No, problemi sa nabavkom sirovina i otežan pristup stranom tržištu, doveli su do gubitaka u poslovanju, a kasnije i odluke menadžmenta da se proizvodnja namještaja od pruća zamijeni nekim profitabilnijim biznisom.

"Rat u Bosni i Hercegovini donio je prekid uspješne poslovne saradnje koju je nekada imala firma Bosna folklor sa stranim kupcima. Mi smo pokušali da obnovimo tu saradnju, dvije godine smo se nekako nosili, ali nakon gubitka od 150.000 KM odlučili smo da dignemo ruke", navodi Kurešević.

Umjesto pletenog namještaja, u istoj proizvodnjoj hali bit će pokrenuta reciklaža guma postupkom pirolize. Radi se o tehničkom postupku topljenja guma pod određenom temperaturom radi dobijanja različitih komponenti kao što su mazut, karbon, žica i plinsko ulje.

"Sklopili smo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa jednom austrijskom firmom, te uz njihovu asistenciju već smo dopremili i montirali jedno postrojenje u proizvodnoj hali. Trenutno smo u postupku dobijanja upotrebne dozvole od Ministarstva za prostorno uređenja RS, građevinarstva i ekologije. Imamo zaključak Vlade RS o tome šta sve trebamo obezbijediti kako bi komisija izvršila pregled i odobrila probnu proizvodnju", ističe direktor Modriča- Špeda.

On navodi da budući pogon neće zagađivati okoliš, što će potvrditi odgovarajućim certifikatom. Previđanja su da će novi proizvodi dobiveni razgradnjom guma imati bolju prolaznost na tržištu, a garant za to jeste i podrška partnera iz Austrije, koji će obezbijediti sirovine i plasman proizvoda na tržište, a nabavka i izvoz će se vršili preko firme Modriča-Šped.

Ovim se otvaraju mogućnosti za zapošljavanje novih radnika, jer je predviđeno da jedno postrojenje zaposli deset radnika. Namjera kompanije Modriča-Šped jeste da u naredne tri godine instalira još sedam postrojenja.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti