Preduzeće ZOI '84 preuzima upravljanje hostelom Feri na Igmanu?

05.06.2012. 10:41 / Izvor: eKapija.ba
Preduzeće ZOI '84 preuzima upravljanje hostelom Feri na Igmanu?

Ferijalni savez BiH odlučio je dati u najam omladinski hostel "Feri" na Igmanu, jer dosadašnji model poslovanja nije donosio profit. Oglas za dostavljanje pismenih ponuda otvoren je još sedam dana, a istovremeno se vode pregovori sa preduzećem "ZOI `84", kojem je ponuđeno da preuzmu upravljanje ovim objektom, potvrdio je za ekapiju Nusret Muhović, sekretar Ferijalnog saveza BiH.

Prema njegovim riječima, ZOI 84 bi u ovom slučaju bio idealan ponuđač za najam Ferija, s obzirom da ovo javno preduzeće gazduje olimpijskih planinama Bjelašnica i Igman.

"Najvažniji kriteriji za ocjenjivanje ponuđača nije cijena, već tražimo najbolje funkcionalno rješenje. U preduzeću ZOI `84 zainteresirani su za saradnju, koje se može konkretizovati ako Vlada Kantona Sarajevo da svoju saglasnost", kazao je Muhović.

Hostel "Feri" koji se nalazi na lokaciji Veliko polje na Igmanu u ratu je uništen, a obnovljen je krajem 2008. godine. U njegovu obnovu uloženo je 4,7 miliona KM, od čega je jedan dio vlastitih sredstava izdvojio Ferijalni savez BiH, a drugi veći dio obezbijeđen je iz kreditnog zaduženja.

Loše upravljanje hostelom i nepovoljne vremenske prilike u jeku zimske sezone ugrozili su otplatu tog kredita, ali i bavljenje osnovnim programskim djelatnostima razvoja omladinskog turizma i organiziranja odmora i rekreacije djece i omladine.

Muhović naglašava da bez obzira na usvojenu strategiju razvoja infrastrukture, na Igmanu godinama nema nikakvih investicija, što je dodatno doprinijelo sveukupnoj lošoj ponudi.

"Igman više nije sportsko-rekreativni centar, već samo izletište koje čak ni za to nema potrebnu infrastrukturu. Sjetimo se samo da je za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, na Igmanu bile uređene staze za nordijsko skijanje, biatlon, te smo uz brojne sadržaje za djecu i omladinu, imali i igralište gdje su poznati fudbalski klubovi dolazili na pripreme. Danas od infrastrukture, nemamo ništa osim improviziranog parkinga", ističe sekretar Ferijalnog saveza BiH.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti