Sporni zakon o koncesijama u KS: Za građevinsko zemljište pitaju se općine

27.06.2012. 10:49 / Izvor: eKapija.ba
Sporni zakon o koncesijama u KS: Za građevinsko zemljište pitaju se općine

Sarajevske općine uspjele su sudskim putem osporiti kantonalni Zakon o koncesijama, koji je prvenstveno bio problematičan zbog načina raspodjele naknada od koncesije.

Usvojenim zakonom određeno je da 60 posto naknada od koncesija pripada Kantonu Sarajevo, dok 40 posto iznosa raspoređuje u budžet lokalne zajednice na čijoj teritoriji se nalazi predmet koncesije.

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da se ova odredba povrijeđuje pravo općina na lokalnu samoupravu kada je u pitanju raspolaganje imovinom.

Načelnik općina Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, koji je bio inicijator podnošenja apelacije Ustavnom sudu, kazao je da je presuda bila očekivana s obzirom da federalni zakon o koncesijama koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, predviđa da 60 posto od naknade po osnovu korištenja koncesije dobija općina, deset posto kanton, dok će 30 posto biti prihod federalnog budžeta.

"To je ono što smo od samog početka potencirali. Ne mogu se postojati različiti procenti na nivou Federacije i na nivou kantona. Ipak je Federacija `starija` od kantona, pa se postotak od naknade treba usaglasiti tek nakon što se usvoji federalni zakon o koncesijama“, ističe on.

Hadžibajrić je zadovoljan i dijelom odluke kojim se utvrđuje nadležnost općine kada je u pitanju raspolaganje građevinskim zemljištem i dodjela koncesija za objekte kao što su podzemne garaže, poslovni i stambeni objekti, što je jedan od glavnih izvora prihoda za budžet jedne lokalne zajednice.

U tom kontekstu, Ustavni sud FBiH smatra da općinama kao jedinicama lokalne samouprave, među ostalim, pripada nadležnost utvrđivanje i vođenje politike raspolaganja, korištenja i upravljanja građevinskim zemljištem.

U skladu sa presudom, Ustavnog suda FBiH nalažio je Kantonu Sarajevo da u roku od tri mjeseca od dana njenog objavljivanja odredbe Zakona o koncesijama za koje je utvrđeno da povređuju pravo općina uskladi s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o načelima lokalne samouprave FBiH.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti