Izgradnja poslovnog inkubatora u Mostaru: Južni logor budući centar za poduzetničke ideje

21.08.2012. 12:42 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja poslovnog inkubatora u Mostaru: Južni logor budući centar za poduzetničke ideje

Udruženje za poduzetništvo i posao Link raspisalo je konkurs za najbolji oblik i namjenu regionalnog razvojnog centra Južni logor, koji se treba izgraditi na prostoru nekadašnjih zgrada bivše kasarne JNA u Mostaru.

Projekat se realizira u sklopu bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Slovenije, te u partnerstvu sa Regionalnim centrom za razvoj (RCR) iz regije Zasavja, iz Slovenije.

Cilj projekta, koji će se implementirati u periodu od godinu dana, jeste da se uradi studija izvodljivosti izgradnje poslovnog centra u Južnom logoru koja će poslužitikao osnova za apliciranje za donorska sredstva međunarodnih institucija.

Osim partnera iz Slovenije, udruženje Link je odlučilo da u ovaj projekat uključi i mlade ljude, buduće poslovne lidere koji svojim idejama mogu doprinijeti ekonomskom razvoju grada.

"U okviru konkursa želimo podsticati razmišljanje mlađe populacije o budućim razvojnim projektima grada Mostara, jer je baš populacija mladih jedan od najbitnijih budućih korisnika razvojnog centra", ističu u LINK-u.

Odlukom Vijeća grada Mostara, prostor u Južnom logoru dat je na upravljanje udruženju LiNK-u na period od devet godina. Na toj lokaciji u narednih nekoliko godina planirana je uspostava modernog poslovnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća, informacijskih tehnologija, privrednih komora, garantnih fondova, agro inkubatora.

Inicijatori projekta planiraju ponovo osposobiti poslovni inkubator u kojem bi se nalazila dva prostora - jedan za informatičke tehnologije, a drugi za obnovljive izvore energije.

Direktorica Centra usluga LINK Mostar Meliha Gekić Lerić za eKapiju je potvrdila da je septembru planirana finalna konfernecija na kojoj će biti prezentiran plan za razvoj centra

Procjena je da bi obnova ruševnih zgrada na lokaciji Južni logor i njihova prenamjenu u poslovni centar trebala koštati oko dva miliona konvertibilnih maraka.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti